Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover Q4 Defender je unikátní restomod, který vznikl jako pocta legendárnímu vrtulníku

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Britská společnost Tecniq představila zajímavý restomod původního Land Roveru Defender. Vzdává jím poctu slavnému vrtulníku Chinook.

Boeing CH-47 Chinook je střední transportní vrtulník s tandemovým uspořádáním dvou nosných rotorů. První prototyp vzlétl 21. září roku 1961. Chinook byl postupně zařazen do služby armád mnoha zemí, mezi nimi také do britského Královského letectva.

Právě s RAF souvisí restomod firmy Tecniq. Chinook totiž slaví 40 let ve službě Královského letectva, v němž je dokonce nejdéle sloužícím letadlem.

Společnost Tecniq proto svůj Q40 Defender vybavila zbarvením, které kombinuje různé odstíny lesklé a matné zelené a připomíná armádní barvy vrtulníku. Auto dále dostalo novou masku chladiče z uhlíkových vláken, nástavce blatníků, nové větrací otvory nebo hliníkové kliky.

K obrovským změnám došlo v interiéru. Nová kabina je výrazně luxusnější, nabízí například lehká karbonová sportovní sedadla v obou řadách, přičemž přední jsou čalouněna černou kůží a zadní kůží světlou, nový volant nebo třeba upravenou palubní desku s přepracovanými ovladači. Mezi zadními sedačkami se nachází konzole s chladničkou.

Video se připravuje ...

O pohon se stará 2,3litrový zážehový čtyřválec od Fordu. Jde o turbodmychadlem přeplňovanou jednotku EcoBoost, naladěnou na nejvyšší výkon 229 kW a maximální točivý moment 432 Nm. Motor je spojen s šestistupňovou automatickou převodovkou. Úpravce Defender vybavil také přepracovaným podvozkem s adaptivními tlumiči.

Vylepšena byla brzdná soustava, vpředu jsou šestipístkové třmeny a 345mm kotouče, vzadu čtyřpístkové třmeny a kotouče s průměrem 330 mm.

Speciální Q40 Defender zřejmě vznikne v jediném exempláři. Míří však do aukce společnosti Bonhams, která se uskuteční v září. Její výtěžek poputuje k charitativní organizaci Royal Air Forces Association.

Jan Zajíc
Diskuze (1)

Doporučujeme

5. 5. 2022 20:45
Věčná škoda, ...
...že už se původní Defík nevyrábí. Aspoň, že místo něj přišel Grenadier! :-) :yes: