Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rovery nevyměknou, hardcore modely SVX zamíří do těžkého terénu

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Divize Special Vehicles Operations skupiny Jaguar Land Rover má za sebou už několik projektů. Chystá další bonbónek: Land Rovery s přídomkem SVX.

Známe už zkratku SVR, která dělá z Jaguarů výkonné bestie, Range Roverům také dává patřičný doping a přibližuje je asfaltu, který je jejich teritoriem spíše než terén. Pak je tu ještě SVAutobiography, „range“ coby superluxusní obývák na kolečkách, samozřejmě za patřičně vysoký obnos. A co máme očekávat pod novou zkratkou? Písmeno X se přece nepoužívá jen pro studie (eXperimental), ale stalo se rovněž synonymem pro terén... Právě tady hledejme nové pole působnosti.

Šéf SVO John Edwards se na toto téma rozpovídal pro časopis Car And Driver. Specifikace SVX (neplést s extravagantním kupé od Subaru) zůstanou vyhrazeny pro značku Land Rover včetně Range Roverů. Jaguary tuto zkratku s velkou pravděpodobností nedostanou, a to ani chystaná SUV. Ikona Defender sice letos končí, ale určitě se můžeme těšit na nástupce a další modely. Mr. Edwards byl zde poněkud skoupý na slovo a neprozradil, který z nich bude ten první. Nejspíš ještě nemohl. Vždy však půjde o nekompromisní hardcore off-roady inspirované Dakarem a slavnou Camel Trophy, která se bohužel už nepořádá...

S odcházejícími Defendery se přece v Británii jezdí značkový terénní pohár, ale vozy pro něj postavil specialista Bowler. Ten kdysi vyvinul i speciál Wildcat. Dočkáme se snad něčeho takového, případně šestikolového teréňáku nikoli od Afzala Kahna, ale přímo z továrny? „Mohla by to být jedna z věcí, nebo případně obojí," připustil Edward tajemně. „SVX je pro nás třetí stranou pomyslného trojúhelníku a myslíme si, že takové produkty mají obrovský potenciál.“

Informace přímo od zdroje zní fanouškům jako rajská hudba. Mnozí se již obávali toho, že budoucí produkce Land Roveru prostě vyměkne. Edwards navíc potvrdil, že první vlaštovku uvidíme již relativně brzy, byť konkrétnější datum nesdělil. Znovuvzkříšení historických modelů typu série II pro zemědělce a lesníky se určitě nechystá, ovšem i tak se těšme na pořádný teréňák!

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Ja Prvni 123
3. 5. 2015 21:22
No, jo... chtělo by to.
Ale žádnou vylomeninu... prostě normální, poctivej, odolnej teréňák...