Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Legendární Shelby GT500 z roku 1967 jde do aukce. Je po kompletní renovaci a vypadá senzačně

Lukáš Volšický
Diskuze (23)

Jeden z nejslavnějších amerických muscle carů po kompletní renovaci bude už brzy k mání. Na aukci v Indianapolis se bude prodávat kultovní Shelby GT500, které bylo opravdovým monstrem. Carroll Shelby na něj byl pyšný.

„Je to první auto, na které jsem opravdu hrdý.“ To jsou slova slavného amerického konstruktéra Carrolla Shelbyho poté, co v roce 1967 přivedl na svět legendární muscle car Shelby GT500. Bylo to až překvapující vyjádření poté, co už v předcházejících letech vyvinul kultovní Shelby Cobru i výrazně vylepšený mustang Shelby GT350, který byl úspěšný v amatérských i profesionálních závodech.

Carroll Shelby v šedesátých letech vyráběl jedny z nejlepších amerických osmiválcových bouráků. Detroitský gigant Ford vsadil na jeho závodnické i inženýrské zkušenosti při vývoji speciálního Fordu GT40 pro slavnou čtyřiadvacetihodinovku v Le Mans, ale současně potřeboval i konkurenci pro úspěšný Chevrolet Corvette. Shelby tehdy vyvinul Shelby GT350 a následně ovládl americký šampionát SCCA B-Production v letech 1965 až 1967.

Technici ze Shelby American však v mustangu viděli ještě větší potenciál a v roce 1967 vypustili na americké silnice opravdové monstrum. Do kompaktního vozu, na americké standardy, namontovali obrovský sedmilitrový motor Police Interceptor V8 s čtyřkomorovým karburátorem Holley o 355 koních. Vedle nového Shelby GT500 vypadal menší sourozenec Shelby GT350 jako neškodný poník.

Video se připravuje ...

Brutálnější Shelby GT500 se představilo s novými designovými i technologickými vylepšeními. A bylo charakteristické jednou z nejslavnějších amerických „tváří“ všech dob. Nová prodloužená kapota i příď ze skelných vláken zlepšovaly aerodynamiku a zajišťovaly efektivnější proudění čerstvého vzduchu do motorového prostoru. Výrazně vyšší výkon bylo nutno intenzivněji chladit.

Shelby GT500 přijelo na svět v éře charakterizované kulturními revolucemi, prozkoumáváním vesmíru i explozí popkultury. „GéTé-pětistovka“ se později stala americkým automobilovým symbolem a v Česku jsme se s ní seznámili především díky „Eleanor“, šedému vytuněnému mustangu z kultovního hollywoodského trháku „Šedesát sekund“ s Nicolasem Cagem v hlavní roli.

A proč vám americkou osmiválcovou ikonu připomínáme? Americká aukční společnost Mecum bude už brzy dražit Shelby GT500 z roku 1967 s nadupaným sedmilitrovým osmiválcem a čtyřstupňovým manuálem. Exkluzivní mustang s číslem podvozku Shelby No. 00706 před dvěma lety prošel kompletní renovací, a dokonce má vzácný interiér „Parchment Comfort Weave“. Ten se objevil pouze v necelé desetině vozů z roku 1967.

Odhadovaná prodejní cena zatím není známá, ale pokud máte zájem, sledujte nabídku aukce Indy Fall Special 2023, která se bude konat v americkém Indianapolis už ve dnech 5. až 7. října letošního roku.

Lukáš Volšický
Diskuze (23)

Doporučujeme

Avatar - Mokrous
29. 9. 2023 15:23
Re: Nádherný kousek
Tam už je z čeho vybírat.
Avatar - Barrichello
29. 9. 2023 14:26
Re: Nádherný kousek
Je to o zvyku

https://nardi-personal.com/shop/?…

tak je komepletní kolekce NARDI co vyrábí pro klasický auta
Avatar - Mokrous
29. 9. 2023 14:06
Re: Nádherný kousek
:D :D :D
29. 9. 2023 13:59
Re: Nádherný kousek
Názor ti neberu, co je dobře nebo špatně nerozebírám.

Jen uvádím, že řídit to šlo zcela bez potíží, bez rukavic a i bez posilovačů, kdy byl jiný převodový poměr a horší to bylo jen pří manipulaci na místě a při - dejme tomu - parkování.

Pokud to zmíníš jednou, dobrá, akceptuji. Ale točit se na takové kravině dva dny pořád dokola, je trochu moc.

Edit: Nemám potřebu se zhádat, dál nebudu reagovat, když tě to tak trápí.
Avatar - Mokrous
29. 9. 2023 13:48
Re: Nádherný kousek
No a minimálně 600 let inkvizice upalovala lidi s jiným názorem...
A bylo to dobře? To taky nesmím mít na něco názor?
Já vím, jaký byly volanty. Jen mi prostě přišly hrozný. To je celý.
A ti všichni bez rukavic divoce řídili sporťáky přes 300 koní?
Ty máš potřebu se s někým zhádat? :-!