Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Levitující auta Renauda Mariona: Klasika nízko nad zemí

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Píše se konec roku 2015. V autech nelétáme, jak předpovídali tvůrci vědeckofantastických děl. Ale Renaud Marion se nechal inspirovat a přetvořil do takové podoby devět dnes již klasických vozů.

V padesátých letech 20. století byly americké výstavy plné vozů snů, předpokládalo se, že na konci století budeme spíše létat než jezdit. Tehdejší futuristické představy byly tvarově ovlivněny nástupem proudových letadel, začalo se experimentovat s turbínami, uvažovalo se dokonce o jaderném pohonu. A na konci téže dekády začal kosmický věk, který vynesl člověka na oběžnou dráhu i na Měsíc. Sny o létajících autech se zčásti podařilo naplnit. Existují přece stroje už dokonce těsně poválečné (!), ale realita není taková, o jaké snila v útlém věku ještě generace dnešních čtyřicátníků.

Francouzský umělec Renaud Marion (ročník 1975) měl podobné vize. „Jako dítě jsem si představoval nové tisíciletí s létajícími automobily, kosmickými loděmi, paralelními světy, cestováním časem a mimozemšťany,kteří žijí mezi námi. Měli jsme být oděni do vesmírných obleků a vybaveni laserovými pistolemi. Tohle jsou přece sny normálního dítěte, myslím... a doufám.“ Určitě, nejen tvůrci sci-fi propadají takovým myšlenkám, ale i ti, kdo se na takové seriály dívají a čtou knihy. Každý by se teoreticky mohl stát pilotem jako ve Star Wars. Nejdále však zatím došly futuristické konstrukce na kolejích, můžeme se běžně v Praze svézt tramvají Škoda 15T ForCity Alfa, ze sériových aut je asi nejblíže BMW i8

Marion to ale vzal od podlahy. Upravil devítku snímků starších vozů, které od předloňského prosince pořídil sám v Ženevě a v Paříži. Zajímavé je, že zprvu nesháněl konkrétní modely na pózování, nejdříve pořizoval fotky aut normálně na ulici, kvůli měřítku. Nechtěl použít zmenšené modely. Pak teprve přikročil ke konkrétním a dále k výběru prostředí bez lidí a rušivých elementů a s tou správnou architekturou. První výsledky své práce zveřejnil online a zaujaly. Majitelé klasických vozů se mu začali sami ozývat, že by poskytli svého miláčka na focení i úpravy. A ve finále se do projektu vložila i Leica, která darovala Marionovi svůj model S na pořízení statických snímků.

Na své si tak přijdou milovníci právě klasiky 50. a 60 let. Umělec se vrátil tedy zase zpět do minulosti, propojil modernu s klasikou. Nechybí tu doslova ikony: Aston Martin DB5, Chevrolet El Camino,, Jaguary XK a E-Type, Lincoln Continental, Porsche 356, ani trojice slavných Mercedesů SL, jak větší řada 300, tak i menší 190. Všechny stroje díky použité technice digitální montáže přišly o kola a levitují několik centimetrů nad silnicí. Svůj projekt nazval logicky Air Drive, počítačové práci dal také papírovou podobu a vystavuje ji v ženevské M.A.D. Gallery. Série se rovněž dá koupit ve dvou rozměrech, ale ceny jsou astronomické – od 2.200 do 7.900 švýcarských franků (50,5-181,3 tisíce korun).

S levitací experimentovali údajně už nacisté za druhé světové války a ve výzkumu tohoto porušování gravitačních zákonů se dostali poměrně daleko, ale důkazů o pokusech se dochovalo velmi málo. Ano, máme vlaky na magnetických polštářích, které si ovšem z fyziky nedělají dobrý den, naopak této vědy maximálně využívají. Ale létat auty, byť velmi nízko nad zemí asi hromadně nebudeme. Vývoj spěje hlavně k inteligentním povrchům silnic a komunikaci mezi vozidly pro zvýšení bezpečnosti.

Aleš Dragoun
Diskuze (3)
Avatar - Midlosek
29. 11. 2014 10:29
Tramvaj Škoda 15T ForCity Alfa
když už o té věci padla zmíňka, musel jsem tím paskvilem několikrát cestovat a musím říct, že se v tom nedá ani sedět, ani stát a poté co z cestujících vyklepe duši, ani vyvětrat. Něco tak neuvěřitelně nepraktického se jen tak nevidí. Pokud někoho uchvátí alespoň vzhledem, tak mě rozhodně ne. Pokud by levitovala, bylo by na ni alespoň něco zajímavého.
Avatar - pumpkin
29. 11. 2014 10:10
RENAUD!
Renaud je to prave meno pre Adovho syna. >:D

Nápad zaujímavý, ale zároveň to vnímam ako dôkaz, že kolesá vo väčšine prípadov nie sú rušivým elementom a vyslovene sa s nimi počíta pri celkovom poňatí karosérie (aké prekvapivé). Lietajúca verzia asi najviac sekne Jaguaru E, tam je to dokonalé! Dokonca ani pri známej promo prezentácii Citroenu DS to tak prirodzene nevyzeralo [odkaz]
29. 11. 2014 10:07
Photoshop level expert
Alebo práca, ktorú zvládne väčšina dnešných teenagerov za pár minút :no: