Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus LS 600h pro monackého knížete

David Bureš
Diskuze (2)
Monacký kníže Albert II. se letos žení, na svatbu pojede Lexusem LS600h.

Monako čeká 2. července svatba knížete Alberta II. s Charlene Wittstockovou. Panovník Monaka bude jako známý ekologický aktivista používat během svatby japonskou hybridní limuzínu Lexus LS 600h.

Monacký kníže je známý svým zájmem o životní prostředí a jeho ochranu, v roce 2006 dokonce založil po sobě pojmenovanou nadaci. Ta podporuje více než 150 projektů sledujících změny životního prostředí a chránících druhy ohrožené těmito změnami. V rozvojových zemích se nadace zabývá i dodávkou pitné vody.

Monacká vláda nyní pracuje na plánu, který má v následujícím desetiletí snížit dopad dopravy na životní prostředí.

Upravený Lexus LS 600h pro potřeby svatby je v modrém laku. Výbavu doplňují integrované majáčky v přední masce chladiče a nosiče standart knížectví.

Lexus LS600h pohání hybridní ústrojí skládající se z pětilitrového osmiválce a elektromotoru, přičemž jejich síla je posílána přes diferenciál Torsen na obě nápravy. Výkon benzínové jednotky je 290 kW v 6400 min-1, vrchol točivého momentu 520 Nm leží v 4100 min-1. Výkon elektromotoru je 165 kW, točivý moment pak 300 Nm.

Při zapnutí jízdního módu EV je možné přenechat starosti o pohon vozu pouze elektromotoru. Během slavnostní projížďky by měla hybridní limuzína pracovat právě v tomto režimu.

Albert II. hybridním Lexusem nahradil vodíkové BMW 7 Hydrogen, které si hlava Monaka pořídila v roce 2008. Během jeho převzetí prohlásil, že v rámci používání vodíkového auta bude se zájmem sledovat všechny jeho výhody.

BMW 7 Hydrogen, postavený na základech minulé sedmičkové řady, spaluje vodík přímo ve válcích relativně běžného motoru s vnitřním spalováním. O pohon vodíkového BMW se stará vidlicový dvanáctiválec o výkonu 191 kW (260 k), který s vodíkem ve válcích zvládne zrychlení na stovku za pouhých 9,5 s, přičemž je nejvyšší rychlost elektronicky omezena na 230 km/h. Akční rádius s plnou nádrží vodíku je více než 700 km.

David Bureš
Diskuze (2)
Avatar - Pekelná Micinka
10. 4. 2011 20:47
LS600h
Tohle mu nezávidím... tohle mu přeju, pěkně se sveze. :yes: :-)
10. 4. 2011 13:51
Ekologické auto
Ekologické auto s 5l motorem. Tohle mě nikdy nešlo do hlavy. Nestačil by tam třeba 3l nebo dokonce menší jednotka???