Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus poodhaluje nevšední novinku, LY650 nabídne výkon 1624 koní

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Značka Lexus je spojena především se světem exkluzivních automobilů, poslední dobou však její designéři stále více experimentují a nedávno se pustili dokonce i do lodí. A svůj odvážný koncept nyní mění na produkční stroj.

První informace o tomto exkluzivním projektu se objevily již v roce 2017, kdy nás automobilka překvapila konceptem jachty pojmenované jednoduše „Sport Yacht.“ V minulém roce jsme se dokonce dočkali i několika zajímavých fotografií, které naznačovaly finální podobu stroje. Nyní se však Lexus pochlubil prvními záběry produkčního modelu.

Ten nese označení LY650 a oproti konceptu se dočkal výrazných změn. Zatímco koncept Sport Yacht měl mít délku 42 stop (12,8 m) a svými tvary připomínala spíše stylový příbřežní člun, produkční LY 650 povyrostla na 65 stop (19,8 m) a svými tvary už připomíná tradiční jachtu pro delší plavby.

Tomu ostatně odpovídá i pohon, který by měly zajišťovat dva motory IPS o výkonu 597 kW (812k) – kombinovaný výkon tak dosahuje závratných 1624 koní. Dostatečný dojezd pak zajišťují palivové nádrže s kapacitou 3785 litrů.

Pro posádku by měly být připraveny tři kajuty se třemi toaletami, které umožní ubytovat na lodi přes noc až šest lidí. Ti navíc mohou čerpat pitnou vodu z nádrží o kapacitě 825 litrů, což umožní i bezproblémové delší plavby.

Video se připravuje ...

Značka Lexus spolupracuje na stavbě lodi s americkou společností Marquis Yachts, sídlící ve Wisconsinu, která pomáhala již s návrhem konceptu Sport Yacht. Oficiální představení jachty LY 650 je podle Lexusu očekáváno v druhé polovině tohoto roku. Zatím však není zřejmé, kolik kusů vznikne a zda budou nabízeny na volném trhu, čí pouze na objednávku. Zajímavá by mohla být i informace o ceně, kterou však značka prozatím také tají.

Lexus však není jediným výrobcem automobilů, který koketuje s jachtami. Že jsou si světy vlastníků prémiových automobilů a luxusních lodí velmi blízké si uvědomilo i Porsche, které minulý rok představilo svůj koncept jachty Dynamiq GTT 115. Ta je oproti LY650 podstatně větší a její cena se měla pohybovat okolo 13,2 milionu dolarů – tedy cca 297,6 milionu korun.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

6. 7. 2019 14:28
Emisie
A plní tento Lexus najnovšie emisné limity?