Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lexus V-LCRO: Revoluční sedadlo pro sportovní modely F

Michal Fokt
Diskuze (2)
Lexus rozšiřuje řady výrobců, honících se za dokonalostí bočního vedení sportovních sedadel. Dofukování bočnic v zatáčkách už je teď překonané.

Schopnost řidiče jet s autem rychle je hodně závislá na tom, jak moc se může soustředit pouze na jízdu. A pokud v sedadle klouže ze strany na stranu a v zatáčce se musí přidržovat volantu, není to úplně ideální. Jistě, lze vůz vybavit sportovními skořepinami, ale do nich se zase špatně nasedá a ještě hůře vystupuje. U některých značek to řeší tak, že jsou bočnice stavitelné na proporce těla a navrch se v zatáčkách přifukují, ale nevýhodou je komplikovanost systému a jeho hmotnost. A ta, jak známo, je největším nepřítelem sporťáku.

Proto Lexus vyvinul pro sportovní modely řady F sedadlo V-LCRO. Jak můžete vidět na obrázku, jedná se zdánlivě o klasické, elektricky ovládané sedadlo, je však specifické tím, že má kožené jen ty části, které nejsou v kontaktu s řidičovým tělem. Ty jsou vyvedeny ve speciální tkanině, která pomáhá tělo držet na svém místě, a to v součinnosti se speciálním oblečením z kolekce Lexus F, které zajistí potřebný "grip". Výsledkem je boční vedení, díky němuž je řidič schopný zvládnout příčné zrychlení až 3 G!

Lexus chce tímto způsobem docílit mnohem těsnějšího propojení mezi řidičem a strojem a posílit tak nově budovanou image sportovní značky. V kombinaci s atmosférickými osmiválci tak věří ve zvýšený zájem tradičních "petrohleadů", otrávených současnými turbomotory a stále více "user friendly" pseudosporťáky.

Michal Fokt
Diskuze (2)
2. 4. 2016 17:11
Re: Speciální sedadla
No jo, apríííl >:D