Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lincoln: Sedm nových modelů do roku 2014

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Americký Ford má s luxusní divizí Lincoln velké plány. Během čtyř let tato značka uvede sedm nových modelů.

Poté, co se modrý ovál zbavil Aston Martinu, Jaguaru, Land Roveru a Volva a jako jediný z tzv. Velké trojky nezbankrotoval, má zřejmě dost sil i financí, aby posílil Lincoln. V souvislosti s tím posílá k ledu značku Mercury, která ještě letos zanikne.

Sedan Lincoln MKZ, po technické stránce dvojče amerického Fordu Fusion, se začíná prodávat v USA v hybridní verzi. Zcela nová generace se objeví v roce 2013 a bude postavena na platformě, která bude shodná s příštím evropským Mondeem a pochopitelně i zámořským Fusionem. Vizuálně se od nich ovšem bude značně lišit. Velký sedan MKS, který se nabízí od loňska, se v roce 2012 dočká multimediálního rozhraní MyLincoln Touch a stylistických retuší.

Do přehledu je zahrnut i pětimístný crossover střední velikosti MKX, který se představil letos. Pro větší řadu MKT, která je pro změnu značkovou variantou Fordu Flex, je naplánován facelift v roce 2013. Ještě předtím by měla také dostat systém MyLincoln Touch. Spekulace o možném konci výroby Ford popřel. Velké sedmimístné SUV Navigator čeká modernizace vzhledu na přelomu let 2013/2014 a v souvislosti s ní dostane nové vidlicové osmiválce, které používá Ford F-150 pro modelový rok 2011.

Tolik o retuších a změnách techniky, případně nových generacích stávajících řad. Lincoln se ale chystá i do dvou segmentů, v nichž dosud nefiguroval. Pamatujete se na Concept C z loňského Detroitu? Luxusní odnož Fordu se skutečně hodlá postavit proti Lexusu IS a Cadillacu ATS, ale se sedanem, ani karosářská varianta hatchback ovšem není vyloučena.

Ford již pilně testuje nástupce kompaktního SUV Escape, který využívá platformu evropské Kugy. Objeví se i pod značkou Lincoln, možná rovněž jako hybrid. Na domácím trhu bude namířen zejména proti Audi Q5 a Cadillacu SRX.

Nepotěšíme milovníky klasických amerik. Příští rok bude bohužel posledním pro Town Car, limuzínu s motorem V8 a pohonem zadních kol, která nedostane nástupce. Ford se totiž chystá kanadskou továrnu, kde se vyrábí, zcela uzavřít.

Aleš Dragoun
Diskuze (10)
Avatar - Balkan
16. 9. 2010 10:36
Re: Lincoln má potenciál
mne sa az na MKT vzhlad paci..ale ved napr. pozri Mercedes E kombi(model T ked chces)- je to este horsia krabica a ani moznost pre 7 pasazierov nema
Avatar - Balkan
16. 9. 2010 10:35
Re: Town Car
Mas ablsolutnut pravdu...ale aj tak ho skoda...je to super auto a hlavne je to legenda..podla mna co by bolo lepsie= zmenit techniku, jemne(!!!!) interier a exterier, nove motory a ides. Nechat povodne meno a ciastocne vzhlad. Koniec koncov vela takychto aut uspelo s min. zmenami prezivat roky, vid. Range Rover, Mercedes G, Porsche 911 atd.
Avatar - Dan0044
14. 9. 2010 20:16
Re: Lincoln má potenciál
Netvrdim, že Evropa nemá zrůdy... Určitě by se jich našlo docela dost. Ale uznejte sami, ten vzhled je divnej. Stejně jako to tvrdim u některých modelů Ssangyongu, nebo třeba F. Multiply, nebo Mit. Colt..... Abyste neřekli, že jsem zaujatý. Svym mottem se řídím. Proto nekritizuju techniku a interiér, ale jenom vzhled.
Avatar - Barrichello
7. 9. 2010 09:25
Re: Town Car
Towncar je dinosaurus, který není na americkém trhu schopen konkurovat ani výrobkům domácích automobilek, natož zahraničním. Přežil díky autopůjčován, fleetovým zákazníkům a pár důchodcům.

Technicky hrozně zastaralý vůz, který měl zkončit už před 5ti lety.
Avatar - Barrichello
7. 9. 2010 09:23
Re: Lincoln má potenciál
Evropa má mnoho jiných a skutečných zrůd, narozdíl od tohohle povedeného modelu...