Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus: dva nové modely pro rok 2009

Aleš Jungmann
Diskuze (5)
Lotus chystá nové coupé 2+2 ale hlavně přijde znovuoživený Esprit

V rozhovoru pro anglický tisk uvedl ředitel Lotusu Mike Kimberley, že automobilka Lotus se konečně dostala z finančních potíží, které ji po dlouhou dobu zužovaly. V plánu tak i nadále zůstávají dva zbrusu nové vozy.

Není žádnou novinkou, že Lotus plánuje znovuoživení svého legendárního Espritu. Vývoj trvá již několik let a Kimberley potvrdil, že pokud vše půjde dobře, mohl by nový Esprit spatřit světlo světa ještě v roce 2009. Zatím se spekuluje, zda ho budou pohánět agregáty od BMW či od automobilky Aston Martin, zatím to ovšem vypadá spíše na ostrovního dodavatele. Kimberley očekává, že nový Esprit bude mít po celém světě velký úspěch. Základní cena nového supersportovního vozu Lotus Esprit je předběžně odhadována na tři miliony korun.

Naopak poměrně zajímavou zprávou je to, že Lotus vyvíjí pod pracovním názvem „Project Eagle“ vůz coupé s vnitřním uspořádáním sedadel 2+2. Designově by měl navázat na současné modely Lotusu (včetně plánovaného Espritu). Nepočítá se pro něj s šasi od Elise, místo toho bude vyvinuta nová platforma, ve které dostanou hodně prostoru materiály jako hliník a kompozitní materiály. O pohon zadních kol se nejspíše postará šestiválec od Toyoty vyladěný na více než tři sta koní. Koncept má Lotus v plánu představit na London Motor Show příští rok, do prodeje by se mohl nový automobil dostat počátkem roku 2009.

Aleš Jungmann
Diskuze (5)
5. 9. 2007 15:08
Re: Lotus vs. svet
Považuješ osmiválec za pravé Ferrari? :-) Jinak Lotus je prostě Lotus.... Jen do F1 už se asi nikdy nevrátí :o(
Avatar - sargis
5. 9. 2007 11:00
Lotus vs. svet
Drzim tejto automobilke palce, zasluzi si uspech uz len za tu dielciu robotu, ktoru dokazala odviest pri ladeni a dokoncovani inych aut. Kolko vyrobcov sa rado chvali - Finished/tuned/constructed by Lotus. A vidiet nazivo staru Elisku ci Esprit je zazitok. Europa bola trochu vedla, ale prepacime :-)