Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Evora S 2012: Nové fotografie

David Bureš
Diskuze (1)
Lotus zveřejnil nové fotografie svého modelu Evora S. Ten má díky kompresoru vyšší výkon než základní provedení.

Sportovní kupé Lotus Evora S se představilo již na loňském pařížském autosalonu. Celá řada Evora se měla původně přestat vyrábět v roce 2013, díky změně plánů britské automobilky ale vydrží ve výrobě až do roku 2017. K této příležitosti Lotus zveřejnil nový set fotografií tohoto modelu.

Evora S má sportovnější naladění podvozku a díky použití kompresoru i vyšší výkon šestiválcového příčně uloženého motoru původem od Toyoty. Jeho výkon oproti standardní Evoře poskočil z 206 kW při 6400 min-1 na 257,5 kW při 7000 min-1.

Z 0-100 km/h Evora S zrychlí za 4,8 s a jede až 277 km/h. Základní Evora akceleruje z 0-100 km/h za 5,1 s, její maximální rychlost je 261 km/h.

Mezi další úpravy patří tlačítko Sport, jehož stisknutím se zvýší omezovač otáček motoru a oddálí se zásahy stabilizačního systému. Současně se zrychlí reakce na plynový pedál a otevřou se klapky ve výfukovém potrubí, které zkracují cestu výfukových plynů a zlepšují zvuk motoru.

Kromě toho má Evora S vrtané brzdové kotouče s lepším chlazením. Kovaná ramena zavěšení, tlumiče Bilstein a pružiny Eibach zůstaly zachovány z výchozí verze. Jejich nastavení však bylo upraveno s ohledem na silnější motor.

Vedle základní Evory a Evory S je v nabídce ještě Evora IPS. Tu pohání základní motor s 206 kW, který je však kombinován s šestistupňovou samočinnou převodovkou z dílny Toyota. Evora IPS je ve Velké Británii o 1.800 liber (zhruba 49 tisíc korun) dražší než výchozí varianta.

Lotus na loňském pařížském autosalonu uvedl, že Evora bude v roce 2013 nahrazena modelem Elan, který si právě v Paříži odbyl svoji světovou premiéru. Nyní už je ale jasné, že se Elan začne vyrábět nejdříve v roce 2017.

Díky tomu Evoru čeká tradiční životní cyklus a Lotus bude tomuto modelu věnovat mnohem více pozornosti, než bylo původně v plánu. Automobil by měl v rámci modernizace dostat přepracovaný interiér. Ten by měl být signálem nového směřování značky od speciálky pro extremisty k plnohodnotné prestižní sportovní značce. Jak bude tato změna vypadat, Lotus rovněž naznačil loni v Paříži.

V budoucnu se má počet nabízených modelů rozšířit, britská automobilka vedle šestiválcového kupé vyrábět supersportovní Esprit, kupé-kabriolet Elite, čtyřdveřový Eterne a malé městské vozidlo Ethos, které bude v Asii prodáváno pod značkou Proton. Plánována je také nová generace Elise. Stejně jako u Elanu se i u ostatních modelů sériová výroba o nějaký ten rok posune.

David Bureš
Diskuze (1)
Avatar - iudex
13. 7. 2011 10:18
Fotky
Hm a kdeže sú tie "nové fotografie"? :-O