Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus potvrdil, že Type 130 bude nový elektrický hypersport

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Lotus prostřednictvím oficiálních tiskových materiálů potvrdil, že pracuje na vývoji hypersportovního elektromobil. Typ 130 má představovat první zcela novým model značky, který bude uveden pod křídly čínské koncernu.    

Lotus od svého zrodu na přelomu čtyřicátých a padesátých let dvacátého století patřil díky svému zakladateli, jímž byl Anthony Colin Bruce Chapman (1928-1982), k průkopnickým firmám v oblasti konstrukce sportovních i závodních vozů.

Právě díky svému zakladateli se tato značka neustále vyvíjela a pohled do její historie odhalí, že se od spartánských roadsterů z padesátých let se postupně dopracovala k výrobě sportovních a GT vozů, jimž jejich lehká konstrukce, v níž byly využívány i plasty, dovolovala nabídnout s výrazně menšími motory dynamiku i výbavu na úrovni výkonnějších a těžších konkurentů.

Po úmrtí svého zakladatele na počátku osmdesátých let se Lotus několikrát dostal do slepé uličky a to téměř vždy skončilo jeho prodejem novému majiteli, což platí i pro prozatím poslední změnu, když v roce 2017 zamířil pod křídla čínské automobilky Geely.

Díky této změně má mít britská značka nyní dostatek financí k vývoji zcela nových modelů, s nimiž se má ze slavného a tradičního výrobce sportovních automobilů proměnit i v obchodně úspěšnou firmu. Za tímto účelem se má v nabídce značky Lotus v příštím roce objevit SUV, jehož výroba má probíhat v Číně.

Velká Británie ovšem i nadále zůstane místem, kde bude probíhat vývoj a zachována zde zůstane i výroba, která se má soustředit na sportovní vozy. Ty prozatím zastupují modely Elise, Exige a Evora. Podle informací ze začátku letošního roku se máme v příštím roce dočkat nového sportovního modelu, jehož základem se má stát důkladně přepracovaná platforma současných zástupců značky.

Lotus ovšem před uvedením nového SUV a sportovního modelu hodlá ještě v letošním roce představit elektrický hypersport, který prozatím prezentuje pod označením Type 130. Samotná automobilka prozatím v rámci autosalonu v čínské Šanghaji pouze potvrdila, že na vývoji hypersportu pracuje, poodhalila jeho siluetu a uvedla, že se má jednat o první elektromobil svého druhu, který bude pocházet z Velké Británie.

Lotus Type 130 má být podle neoficiálních informací výsledkem spolupráce s firmou Williams Advenced Engineering a má disponovat výkonem přes 736 kW (1000 k). Při srovnání s případnými konkurenty má tato novinka vynikat v souladu s tradicí značky výrazně nižší hmotností.

Hypersport, jehož délka má být podobná jako u modelu Evora, jenž je dlouhý 4394 mm, zatímco šířka má být výrazně větší, bude využívat pohonu všech kol, který mají zajistit minimálně dva elektromotory. Použity mají být baterie nové generace, která mají mít výrazný podíl na jeho nízké hmotnosti. Dojezd na jedno nabití se má pohybovat kolem 400 km. Vedle nejmodernější techniky a špičkových výkonů má tento hypersport ohromovat i svou cenou, pohybující se kolem 2.000.000 britských liber (zhruba 60 milionů Kč).

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - speedfred
18. 4. 2019 08:22
Re: Hmotnost
možno bude bez bateriek a napojený na predlžovák. :-)
Avatar - lyon667
17. 4. 2019 19:19
Hmotnost
Hmotnost výrazně nižší vůči čemu? EV může mít buď malý dojezd, nebo vysokou hmotnost, ne obojí. Elise i Exige začínaly s hmotností hluboko pod jednu tunu, to je pro elektrického bastarda zcela nereálná meta.