Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luxgen 7 MPV EV+: Velkoprostorový elektromobil z Taiwanu

Dariusz Szynder
Diskuze (1)
Skoro neznámá taiwanská značka Luxgen, která vznikla teprve v lednu 2009, právě představila své MPV Luxgen 7 ve verzi EV+, tedy s elektrickým pohonem.

Zatímco většina vozidel světových výrobců stále spoléhá na fosilní paliva, taiwanská společnost Luxgen Motor Co. Ltd. představuje svůj 7místný elektromobil.

Luxgen 7 EV+ vychází z dříve představeného MPV Luxgen 7 s čtyřválcem o objemu 2,2 l a výkonu 125 kW. Na rozdíl od něj však EV+ ukrývá pod kapotou mimořádně výkonný indukční motor se systémem rekuperace kinetické energie.

Maximální výkon 180 kW a točivý moment 265 Nm dovoluje rozjet auto z 0 na 100 km/h za 8,6 s. Luxgen 7 EV+ může jet maximální rychlostí 145 km/h. Výrobce tvrdí, že na jedno nabití li-ion baterií je auto schopno ujet až 300 km při ustálené rychlosti 40 km/h.

Podrobnější informace o tom, v jakém stádiu vývoje je popisovaný model, nebo kdy má dojít do výrobní fáze, zatím nejsou k dispozici.

Luxgen Motor Co. Ltd. vznikla teprve v lednu 2009 a její název je složeninou anglických výrazů luxury a genius. Koncern, který ji založil, má ovšem za sebou již takřka 60 let existence. Jedná se o společnost Yulon, která se do roku 1992 jmenovala Yue Loong a používala též zkratku YLN.

Ve druhé polovině osmdesátých let vyráběla licenční Nissany Bluebird pod označením Feeling, tehdy se uvažovalo i o jejich dovozu do západní Evropy a pár kusů se snad zde i objevilo. Dnes Yulon spolupracuje kromě Nissanu i s Mitsubishi, nebo čínskou pobočkou amerického General Motors.

Ve svém portfóliu má zatím pouze MPV Luxgen 7, na startu však čeká odvozená luxusní verze Luxgen 7 CEO, pomalu se rozbíhá také prodej Luxgen 7 SUV.

Dariusz Szynder
Diskuze (1)
Avatar - chetoos
9. 7. 2010 20:44
luxgen+
už jsem o této automobilce slyšel vznikla asi před dvěma lety a je čistě twajwanská tak to vypadá že je tu čína a twaj-wan.