Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luxgen 7 SUV: Luxusní SUV z Taiwanu míří k zákazníkům

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Po velkém MPV uvádí taiwanská značka Luxgen na domácí trh další model, již dříve avizované luxusní SUV, které poprvé představila v prosinci 2009.

Automobil má pod kapotou řadový turbodmychadlem přeplňovaný čtyřválec MEFI objemu 2,2 litru o výkonu 129 kW (175 k). Točivý moment je přenášen pomocí pětistupňové samočinné převodovky s možností manuálního řazení buď na jednu, nebo obě nápravy podle povrchu, na kterém vůz jede. Převodné ústrojí vzniklo ve spolupráci s japonskou firmou Aisin a pohon čtyř kol má celkem tři režimy, které lze rovněž manuálně přepínat.

Údaje o podvozku se omezují na pojmy podlahová struktura Multi-H a HRSS (High Rigidity Safety Structure). Tato konstrukce by měla zaručit velmi slušný prostor uvnitř a patřičnou ochranu cestujících při nárazu. Deceleraci napomáhají, kromě dnes již běžného ABS, brzdový asistent BAS a elektronický distributor brzdné síly EBD. Překvapí ovšem pouze dvojice čelních airbagů. Boční a hlavové jsou totiž za příplatek, stejně jako systémy kontroly stability a trakce.

Rozměry 4800 x 1930 x 1760 mm řadí pro Evropany zatím velmi exotický automobil na horní okraj třídy středních sportovně užitkových vozů, nebo chcete-li na spodní okraj těch velkých. Zadní výklopná stěna je elektricky ovládaná a je součástí základní výbavy. Lze ji otevřít také pouze zčásti. Luxgen 7 SUV pojme pětici pasažérů.

Přední sedadla mají náznak sportovního tvarování, všechna jsou pak čalouněná kůží. Jsou vyhřívaná, chlazená a dokonce mohou disponovat i masážní funkcí. To řidičovo má navíc zvláštní tlačítko. Když jej majitel po dobu tří vteřin před opuštěním vozu zmáčkne, sedadlo se posune dopředu směrem k volantu. Jedná se tedy o poměrně jednoduchý ochranný systém proti neoprávněnému vstupu dovnitř a tudíž i krádeži. Pak už stačí jen auto zamknout a odejít.

Hudební fanoušci ocení například výkonné audio značky Clarion, reproduktory nesou pro změnu logo JBL. Celý multimediální systém, který zprostředkovává veškeré dostupné informace a slouží i k zábavě, Luxgen nazývá Think+. Sdružuje přehrávání videa a hudby, telekomunikační funkce a GPS navigaci. Jeho prostřednictvím lze také zobrazovat údaje z kamery Eagle View. Slepé úhly pak monitoruje Side View, opuštění jízdního pruhu hlídá LDWS (Lane Departure Warning System) a za snížené viditelnosti pomůže Night Vision. Luxgen 7 SUV je k mání v pěti specifikacích. Jen pro zajímavost: ceny se pohybují v rozmezí od 838.000 do 1.148.000 taiwanských dolarů (zhruba 562.000,- až 770.000,- Kč)

Nové značce se na domácím trhu daří, předstihla dokonce automobilku Hyundai a získala také prestižní ocenění Taiwan Excellence Award. Do Evropy se zatím nechystá, pouze na Střední východ.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
9. 6. 2010 01:33
Re: hrůza
no... Porsche něco podobně hrůzného už roky prodává taky, a lidem to kupodivu nevadí, čím to? ... ;-)
Avatar - twistedTSD
8. 6. 2010 15:46
Re: hrůza
tak mohlo byt i hur, ale zadnej krasavec to fakt neni...
Avatar - R32
8. 6. 2010 11:24
Re: hrůza
Ťažko hodnotiť auto ako celok z pár obrázkov, ani ten dizajn nieje tak tragický ako napr. pri dovážanom Ssang Yongu >:-[]. Materiály a vypracovanie ostávajú záhadou, ani Brilliance na obrázkoch nevyzeral zle... Mne to zvonku pripomína trošku Peugeot 3008. :-!
Avatar - Ricardo
8. 6. 2010 10:50
Re: hrůza
Je v tom pořádný kus Hyundaie. Zvenku je to až na masku chladiče celkem slušný, uvnitř mě zaujala řadící páka >:D
Avatar - Pierro
8. 6. 2010 09:22
hrůza
bože, to je ale ošklivý... no ještě, že tohle k nám nehodlaj dovážet...