Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

M-Sport se Fiesty nevzdá, ralleyové speciály bude i díky podpoře Fordu stavět dál

Dominik Kovář
Diskuze (0)

I přes blížící se konec modelu Fiesta budou jeho soutěžní deriváty díky britskému týmu M-Sport vznikat nadále.

Ford Fiesta je klíčovou součástí rallyeového světa. S plánovaným koncem výroby oblíbeného modelu nastává otázka, jak se s touto novinkou vypořádá britský závodní tým M-Sport, který je dlouhodobě oficiálním partnerem Fordu v rallye.

Video se připravuje ...

Britský tým díky dlouholeté spolupráci s Fordem dostal tuto zásadní informaci o konci Fiesty dříve než veřejnost. “Fiesta je klíčovou součástí obchodních aktivit M-Sportu a stála za mnoha úspěchy naší společnosti v posledních dvou dekádách. Díky našemu dlouhodobému a legendárnímu partnerství s Fordem jsme se mohli začít připravovat na konec výroby Fiesty s dostatečným předstihem,” řekl Malcom Wilson, zakladatel a zároveň šéf týmu M-Sport.

“Fiesta byla vůbec prvním modelem určeným pro zákaznické týmy z dílny M-Sportu. Myslím, že celkových 2000 vítězství mluví samo za sebe. Vývoj u našich vozů založených na Fiestě, mezi které patří Fiesta Rally2, Rally3 a Rally4, úspěšně probíhá,” dodal Wilson.

K pokračování vývoje Fiesty na rallyeovém poli se vyjádřil také Mark Rushbrook, ředitel Ford Performance. “Fiesta zaznamenala neuvěřitelné úspěchy v rallye, což je z velké části zásluha M-Sportu díky času a úsilí, které do vývoje vynakládá. Ford Performance hrdě podporuje M-Sport a chceme, aby tento úspěch pokračoval.”

Jak se tedy britský tým na konec Fiesty připravil? M-Sport navýšil zásoby karoserií Fiesty, aby zajistil pokračování výroby závodních speciálů, které se mimochodem vyrábí v Polsku a Velké Británii. Mimo to, jak již zmínil Malcolm Wilson, pokračuje M-Sport ve vývoji jednotlivých speciálů, které tak budou procházet dalšími evolucemi.

V současné nejvyšší kategorii Rally1 je výchozím modelem M-Sportu Ford Puma. V letech 2017 a 2018, kdy ještě závodily vozy kategorie WRC, se model Fiesta dočkal největšího úspěchu. Během těchto let totiž Fiesta WRC pilotovaná posádkou Sebastien Ogier - Julien Ingrassia získala dva světové tituly mezi jezdci, spolujezdci a jeden titul v šampionátu značek.

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme