Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mahindra Veritos Electric: Logan elektrický

David Bureš
Diskuze (0)
Indická obdoba Dacie Logan je poháněna elektromotorem o výkonu 29 kW.

Indická automobilka Mahindra & Mahindra představuje na Auto Expo 2012 v Novém Dillí elektrickou variantu sedanu Verito. Tento automobil je ve skutečnosti Dacií Logan určenou pro tento trh. Kdy (a zda) se Verito Electric vyrábět, výrobce neuvádí.

Spalovací motor byl ve Veritu Electric nahrazen elektromotorem o výkonu 29 kW, který je kombinován s jednostupňovou převodovkou. Motor svoji energii čerpá z lithium-iontových akumulátorů.

Maximální rychlost vozu je omezena na 86 km/h. Podle Mahindry tento elektromobil zvládne na jedno dobití baterií ujet 100 km. Ze sítě 230 V se baterie dobijí za 6 hodin, při rychlonabíjení má tento proces údajně trvat 75 minut.

Mahindra tvrdí, že si Verito Electric zachovává charakteristiky modelu se spalovacím motorem, a to prostorný interiér, velký zavazadelník, kvalitní výrobní zpracování a dobré odhlučnění vnitřku. Díky elektromotoru bude vůz tišší než sériové Verito.

Stavba automobilu byla možná i díky tomu, že Indická automobilka Mahindra & Mahindra předloni získala 55,2% podíl ve společnosti REVA, která je předním světovým hráčem v oblasti elektromobilů.

Samotná Dacia zatím svůj elektromobil nepostavila, jedinou výjimkou je dva roky starý elektrický Logan Pickup, za kterým následoval i elektrický Logan MCV. Za těmito projekty však stál americký podnikatel Gene Gabus, který oba vozy chtěl prodávat v USA. Nakonec však bylo vyrobeno jen několik exemplářů těchto aut.

David Bureš
Diskuze (0)