Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN a patrové městské autobusy pro Singapur

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost MAN Truck & Bus je dodavatelem podvozků pro nízkopodlažní patrové autobusy, které jsou využívány v městské hromadné dopravě v Singapuru.

MAN Truck & Bus Asia Pacific se spolu s místním zastoupením německé značky a malajským výrobcem autobusových karoserií Gemilang podílí na výrobě nízkopodlažních patrových autobusů. Nejnovější objednávka na 122 vozidel pochází ze Singapuru a navazuje na 60 autobusů objednaných v loňském roce.

Základem těchto autobusů je nízkopodlažní třínápravový podvozek A95 od společnosti MAN Truck & Bus s přeplňovaným vznětovým motorem o výkonu 235 kW (320 k), splňujícím emisní normu Euro 5, a šestistupňovou převodovkou ZF Ecolife.

Patrový autobus dlouhý 12 m, široký 2,55 m a vysoký 4,0 m se může pochlubit svou karoserií, v jejíž konstrukci je využito hliníku a kompozitních materiálů. Díky tomu patří toto vozidlo k nejlehčím na trhu.

Návrh designu a konstrukce celého autobusu pochází z mnichovského sídla společnosti MAN Truck & Bus, ale kompletní výroba jeho karoserie a montáž na podvozek A95 probíhá u společnosti Gemilang.

Autobus s celkovou kapacitou 135 cestujících má na dolní palubě vyhrazené místo pro invalidní vozík, zatímco na horní palubě s kapacitou 85 cestujících je sedm míst vyhrazeno pro seniory a osoby s omezenou schopností pohybu a orientace.

Součástí standardní výbavy autobusů s poloměrem otáčení 22 metrů je mimo jiné EBS, ABS? ASR a ESP. Řidič má vedle ergonomicky rozmístěných prvků řízení k dispozici i obrazovku, na níž se může zároveň sledovat horní i dolní patro.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
7. 2. 2020 12:21
Senioři
Fakt mají senioři vyhrazeno místo na horní palubě? A dostanou se tam jak?