Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Martin Vaculík a ojeté Subaru Impreza WRX STi: Zdeněk vytáhl klenot

Martin Vaculík
Diskuze (3)

Omezení lidských kontaktů a aktivit kvůli kovidu u kdekoho vedlo ke vzpomínkám. Paměť je mrcha selektivní a uchovává především to dobré. Jak se projeví glorifikované Subaru Impreza STi, když do něj usednete znovu po více než dvaceti letech?

Druhá generace Subaru Impreza se představila v roce 2000. Po pěti facelifty k absolutní líbivosti dotaženým tvarům předchůdce to nebylo moc hezké auto. Kulatá přední světla připomínala tehdejší Toyotu Corolla a rychle vyšla z módy. Celá impreza moc nezapadala do evropských zvyklostí – technikou (u nás vždy čtyřkolka, většinou dvoulitr) a cenou jednoznačně střední třída, velikostí však deset centimetrů pod tehdejší octavií a se stejně kratičkým rozvorem náprav.

Na to se nezapomíná

Automobilové nadšence a fandy motorsportu však žádná nudná čísla nezajímala. Bylo oznámeno, že s touto generací poprvé do Evropy přijde ostrá verze STi. Když se tak v roce 2002 stalo, byl to obrovský svátek. Běžný smrtelník do té doby nemohl řídit nic, co by bylo tak blízké závodnímu autu. Různá ferrari excelují na okruzích, ale na českých hrbolatých cestách se s nimi trápíte. STi bylo šíleně rychlé všude. Navíc s karoserií normálního pětimístného sedanu se slušným zavazadelníkem a cenou vrcholných verzí passatu (v Čechách od 1.248.000 Kč) nebylo nápadné ani finančnímu úřadu, ani manželce.

Motoristický novinář testuje každý týden nějaké auto, ale na první STi jsme nezapomněli nikdy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Martin Vaculík
Diskuze (3)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
18. 2. 2024 19:22
Re: Pánové, četl to někdo?
a proč bych měl diskutovat třeba já o subaru když mě nezajímá?

Já mam rád ameriky a britský auta, nevím proč bych měl něco psát k Subaru. Až bude Subaru dělat 5 metrový sedany a GT kupé s V8, začnu se o ně zajímat
16. 2. 2024 08:23
Re: Pánové, četl to někdo?
Sorry za off topic:
Vsichni milovníci spalovacich aut diskutuji pod clanky o elektromobilech.
Tenhle clanek bych si přečetl rad, platit ale nebudu. Snad vyjde ve Svete motoru.
Avatar - KANKUNEN
16. 2. 2024 07:48
Pánové, četl to někdo?
Stojí to za to zaplatit si premium? Třeba s těmi hrbolatými cestami moc nesouhlasím, ten podvozek je moc tvrdý na moc hrbolaté cesty. Funguje dobře na zvlněných cestách, myslím ty úzké okresky, kdy kraje upadají do škarpy. Jo a ještě na to člověk musí šlapat, jinak to poskakuje. Píšou tam o obrovské turbodíře, protože rozjezd do kopce znamená pálit spojku. A dávkování plynu to je taky alchymie. Nejlepší je spotřeba 14plus. Myslím, že bych vyprášil sám sebe na rally v prvním půjčeném předokolním Golfu GTI v suchém tričku. Ta turbodíra, strach z toho kdy Reza kousne, krátké, ale nepřesné řazení by mě dostalo. Tričko bych mohl ždímat.