Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Martin Vaculík: Startujete auto s vyšlápnutou spojkou? Tyto motory tím trpí nejvíce

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)

Téma startování auta se spojkou nebo bez už Martin Vaculík ve své poradně řešil. Tentokrát prozradí, u kterých motorů vyšlápnutou spojku obzvlášť nedoporučuje.

Video technického experta Světa motorů o startování motoru se spojkou či bez mělo mezi fanoušky obrovský úspěch. Martin Vaculík v něm vysvětluje, proč u všech automobilů, kde je to stále ještě možné, doporučuje startovat bez vyšlápnuté spojky. Pravda, v řadě moderních vozů už něco takového nejde, neboť je sešlápnutí spojky vyžádáno hláškou na palubním počítači.

A Martin dokonce říká, že ne všechny motory musejí takovým zacházením trpět. Některé můžete startovat s vyšlápnutou spojkou a v průběhu celého životního cyklu vozu tím nezpůsobíte sebemenší závadu. Jenže potom jsou agregáty, u kterých byste si měli dávat obzvlášť velký pozor. Technický specialista vám v dnešní videoporadně prozradí, které to jsou.

První díl minisérie o startování se spojkou si můžete pustit níže. A nezapomeňte, že upoutávky na nová videa Martina Vaculíka najdete už teď na našem instagramovém účtu @auto.cz.

Video se připravuje ...

redakce AUTO.CZ
Diskuze (36)

Doporučujeme

19. 10. 2021 11:43
Re: Re: Když jsme u té spojky...
Celé vlákno začíná u zmáčknuté spojky. ;-)
Avatar - Mikesus
8. 10. 2021 09:20
Re: Už zase?
i corolla z roku 2000 to vyžadovala.
Avatar - Mikesus
8. 10. 2021 09:19
Re: Už zase?
ono to bude tím, že škodovky to mají tak poslední 3 roky. Ostatní výrobci, se kterým jsem měl možnost jezdit, to měli snad už od přelomu milénia.
Avatar - Mikesus
8. 10. 2021 09:18
Re: Když jsme u té spojky...
mně táta učil sledovat semafory. Nestát na spojce, ale koukat na vedlejší semafor, nebo semafor pro chodce. Když z vedlejší strany padne červená, nebo chodcům na naší straně, tak za chvíli skočí zelená a už můžu být připravenej a nezdržovat. Bohužel dnes ( ani starší řidiči ) nejsou často schopni sledovat víc než jedno světlo a jednu ručičku na budíkách.
Avatar - Mikesus
8. 10. 2021 09:15
Re: Když jsme u té spojky...
bohužel. a do toho tu budou tihle řidiči brečet, že mizí manuály, protože oni automat nepotřebují. Jen pak jsou v Praze kolony, protože např auto z vedlejší se rozjíždí na hlavní tak půl minuty a ti za ním musí brzdit a už se tvoří dominový efekt v té do té doby jedoucí koloně.