Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maserati SUV: Bude se vyrábět v USA a dostane zcela nový V8

Diskuze (25)
Z Detroitu začínají pronikat na veřejnost zprávy, jak to bude s chystaným SUV Maserati a jeho vztahem k Jeepu.

Myšlenka na sportovní/luxusní SUV je stará už více než sedm let. Nejnověji se k ní vrátil šéf koncernu Fiat Sergio Marchionne, když prohlásil, že automobilka opět o podobném modelu vážně uvažuje. Neoficiální zdroje z USA jdou ještě dál a uvádějí konkrétní aspekty tohoto projektu. V případě budoucího terénního Maserati se nabízí víc paralel k Porsche Cayenne, než by se mohlo na první pohled zdát.

Platforma, která se stane základem nového Maserati (a také sesterského SUV Alfa Romeo), pochází z nového Jeepu Grand Cherokee, zároveň ale využívá prvky ze současného Mercedesu třídy GL a bude na ní postavena i nová generace třídy M. Maserati dodá autu vlastní naladění podvozku, včetně zcela přepracované geometrie náprav a jiné tuhosti tlumičů, pružin a silentbloků.

Výroba bude probíhat v USA v továrně Jefferson North, kde se vyrábí Jeep Grand Cherokee.

Motory nabídne Maserati alespoň dva. Základem bude masově vyráběný šestiválec 3,5 Pentastar, dražší a výkonnější alternativou bude zážehový V8. Zřejmě ale nepůjde o motor Hemi od Chrysleru ani o existující agregát Ferrari, jak se původně udávalo v souvislosti s Marchionneho výrokem.

Americké zdroje uvádí, že osmiválec bude zcela nové konstrukce a využije poznatky italského koncernu i konstruktérů Chrysleru z vývoje motoru Pentastar. Důvod je prostý – novinka se bude prodávat v relativně vysokých počtech a kvůli tlaku na snižování emisí CO2 musí Maserati nasadit motor, který dosáhne lepších hodnot než stávající italské osmiválce.

Uvedené informace ale musíme zatím brát s rezervou, vzhledem k tomu, že prodej SUV značky Maserati by měl být zahájen až v kalendářním roce 2013 a vývoj modelu je tedy teprve na počátku.

Diskuze (25)
10. 12. 2010 21:27
Re: Takže
Aha... Já si v první polovině 60 let nastavoval kšandičky na tašce do školy, tak sorry. ;-)
10. 12. 2010 21:10
Re: Takže
Tys někde slyšel něco o propojení Renaultu a Alfy? Já tedy naposledy v první polovině 60. let, kdy Alfa pár let montovala Dauphiny pro italský trh.
10. 12. 2010 20:47
Re: Takže
Možná je srandista, ale možná je to vlastně pravda a ta bolí, že?
10. 12. 2010 20:35
Re: Takže
Ha ha. Velmi zábavné. Máte tam ještě něco pane srandisto? 8-s
Avatar - del42sa
10. 12. 2010 20:30
Re: Takže
Nová Alfa 169 bude na podvozku Latitůdle >:D >:-[] a pro lepší zvuk vezmou výfuk z Dusteru ;-)