Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Máte dojem, že je Rolls-Royce příliš obyčejný? Pak je ideální volbou tato Lagonda Taraf. Je na prodej!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
Britská Lagonda sice nepatří mezi širokou veřejností k nejznámějším značkám, ale zasvěcení vědí, že se pyšní dlouhým rodokmenem, řadou výjimečných modelů a její prozatím poslední model rozhodně dělá čest svému tradičnímu jménu.

Britská automobilka Lagonda byla založena v roce 1906 a díky výkonům svých vozů se vypracovala mezi výrobce sportovních a luxusních vozů té nejvyšší třídy. Ve třicátých a čtyřicátých letech pro ni jako konstruktér pracoval i Walter Owen Bentley, zakladatel automobilky Bentley.

V roce 1947 zamířila Lagonda pod křídla automobilky Aston Martin, pod nimiž se ukrývá dodnes. K nejslavnějším vozům této značky pak především díky svému nezaměnitelnému designu patří luxusní sedan Aston Martin Lagonda z let 1976 až 1990.

Právě na tento model ideově navazuje model Lagonda Taraf, který byl představen v roce 2014 v Dubaji. Původně měl být určen jen na bohaté ropné státy Blízkého východu, ale na jaře roku 2015 bylo potvrzeno, že bude nabízen i v Evropě a jižní části Afriky.

Lagonda Taraf byl mateřskou automobilkou Aston Martin uveden jako super-luxusní sedan, čemuž odpovídá design jeho 5,4 m dlouhé karoserie, provedení interiéru i v nízké přídi uložený vidlicový dvanáctiválec objemu 6,0 l s výkonem 410 kW a točivým momentem 630 N.m, který umožňuje dosáhnout rychlosti až 281 km/h.

Zaměření vozu měla odpovídat samozřejmě i jeho cena, která měla být podle informací magazínu Autocar v letě roku 2015 stanovena na 696.000 britských liber (zhruba 26.600.000 Kč podle tehdejšího kurzu). Oficiálně je ovšem uváděna pouze na přímý dotaz ze strany vážného zájemce o tento vůz.

Aston Martin namísto ceny oficiálně potvrdil, že produkce modelu Lagonda Taraf je omezena na pouhých 200 exemplářů, což z něj spolu s cenou činí skutečně exkluzivní zboží, které není pro každého.

Po odhalení designu, informací o technice a plánované produkci zájem o tento luxusní vůz lehce opadl, ale nyní k sobě přitahuje pozornost exemplář, který je umístěn v Dubaji a je k prodeji jej nabízí společnost Alain Class Motors.

Podle zveřejněných informací se jedná o automobil, který byl vyroben v loňském roce s volantem na levé straně. Najeto má tato stříbrná Lagonda Taraf se světle hnědým interiérem pouhých 1100 km a je vlastně ve stavu nového vozu. Cena bohužel není zveřejněna.

V souvislosti s tímto konkrétním exemplářem pak přímo samotný prodejce připomíná, že produkce modelu Lagonda Taraf byla automobilkou původně omezena na 200 vozů, ale později byl tento počet snížen na 120 vozů a podle dostupných informací bylo doposud postaveno jen 48 automobilů, což z tohoto luxusního sedanu činí skutečně exkluzivní zboží.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
23. 3. 2017 06:47
Ze se nestydite... Pane redaktore
Posledni dobou si vsimam, ze tu bud delate clanky o videich na youtube nebo, jako v tomto pripade, je dokonce vykradate a vydavate za sve.
Avatar - Barrichello
22. 3. 2017 14:26
Re: Renault Talisman
>:D >:D >:D >:D
Avatar - _Karel_
21. 3. 2017 19:08
Re: Renault Talisman
Tomu se říká porucha osobnosti, event. mimořádně silná oční vada.
Avatar - removed
21. 3. 2017 18:41
Re: Smysl Lagondy
povíme si za dvacet let na nějaké aukci. Tohle je investice, nikoliv auto na rodinné výlety...chlapi, trochu rozumu, než začnete něco komentovat.
21. 3. 2017 18:14
Renault Talisman
Keby som to stretol, myslel by som si, že je to Renault Talisman, auto, ktoré je mi odporné.