Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Máte už přezuto? Pneuservisy absolutně nestíhají!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
Pneuservisy nestíhají nápor motoristů, kteří chtějí přezout z letních na zimní pneumatiky. Termíny mají zaplněné až na další dva týdny, zjistila ČTK.

První listopad byl prvním dnem, kdy mají řidiči povinnost mít za špatných podmínek na autě zimní gumy. V případě, že bude na silnici náledí nebo sníh, nesmí řidiči s autem na letních pneumatikách vyjet. To samé platí v případě, kdy zimní obutí přikazuje dopravní značení.

"Jeden nejbližší termín máme tento pátek, jinak je plno," řekla ČTK spolumajitelka pneuservisu na pokraji Prahy, která požádala o anonymitu. "Do poloviny listopadu máme plno, řidiči mohou k rezervaci termínu použít objednávkový systém na internetu," uvedl vedoucí servisního centra kolínského pneuservisu Tomáš Vácha.

Řada pneuservisů ve Středočeském kraji zákazníky na přezutí vůbec neobjednává, řidiči mohou přijet a počkat, až na ně přijde řada. Mezi takové patří například pneuservis v Úvalech u Prahy nebo v Kostelci nad Černými lesy. Hrozí ale, že řidiči mohou v tomto případě čekat i několik hodin.

Podle provozovatelů pneuservisů se již řada motoristů poučila a přezouvání neponechávají na poslední chvíli. Velký nápor je tak znát již posledních zhruba 30 dní.

Pokud policie při silniční kontrole zjistí porušení nařízení o zimním obutí, hrozí řidiči podle mluvčí policejního prezidia Ivany Nguyenové pokuta do 2000 korun. Zimní pneumatiky musí zároveň splňovat podmínku minimální hloubky dezénu, který musí mít u osobních aut minimálně čtyři milimetry, u aut nad 3,5 tuny musí být minimální hloubka dezénu šest milimetrů.

Potíže hrozí řidiči v případě nedodržení zákona i při dopravní nehodě. Podle mluvčího pojišťovny Kooperativa Milana Káni může pojišťovna v případě havarijního pojištění krátit vyplácenou částku. "V případě povinného ručení pojišťovna poškozenému samozřejmě vyplatí částku, na kterou má nárok. Po viníkovi nehody ale může vyžadovat zaplacení až celé částky," řekl ČTK Káňa. Dodal, že případů, kdy musí viník nehody platit pojišťovně celou částku, je minimum. "Setkáváme se s tím zhruba dvakrát do roka, vždy se jedná o menší nehody ve městech, kdy se jednoznačně prokáže, že kdyby mělo vozidlo správné obutí, brzdná dráha by se zkrátila a k nehodě by nemuselo dojít," dodal.

Povinnost užití zimních pneumatik potrvá až do 31. března, kdy řidiči budou moci opět přezouvat na letní kola. Každoročně pneuservisy zaznamenávají vyšší nápor v době přezouvání na zimní pneumatiky. Podle nich je to zapříčiněno tím, že řada řidičů je zvyklá zimní pneumatiky dojíždět i přes léto.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (28)
16. 11. 2021 19:48
Přezouvání
Já nevím no. Taky jsem spíš toho názoru, že jezdit kvůli přezouvání do pneuservisu, čekat fronty atd je prostě tak nějak zbytečné. Chápu teda, že ne úplně každý má to možnost, ale na přezutí pneumatik přece nic až tak složitého není. Já to na svém autě dělám už několik let svépomocí. Člověk k tomu ani zdaleka nepotřebuje drahé vybavení pneuservisů, jako mají třeba tady https://www.kltools.cz/…servis-vybaveni/ Je ale pravda, že kdybych takové věci doma měl, tak to práci minimálně urychlí. Dá se ale obejít i bez toho.
23. 11. 2018 23:05
Přezutí
Já jsem to tento rok nechal klasicky na poslední chvíli a hledat volný pneuservis v Praze koncem listopadu je celkem oříšek, nakonec jsem našel hned na druhý pokus pneuservis na okraji Prahy [odkaz] a na počkání jsem platil za kompletní přezutí pneu 16’’ s vyvážením 600 kč, což jsem celkem koukal, ve větších pneuservisech jsem běžně platil i 1300,-.
15. 5. 2018 23:37
pneuservis
Dlouho jsem na hledal nějaký dobrý pneuservis v Praze, naštěstí jsem narazil na jeden, který mě vzal v pohodě i před zimou, kdy je největší nával. Dokonce jsem si u nich nechal dělat test brzdových kotoučů a byl jsem nadmíru spokojen. Viz.: [odkaz]
28. 11. 2016 12:26
Zimní pneumatiky
No jo, to jsme nečekali. Nesmíme to všichni nechávat na poslední chvíli. Já jsem si doma přezul sám. Akorát nyní sháním nové zimní pneumatiky. Ty které na autě mám nejspíš nebudou na celou zimu. Co říkáte na tyhle stránky: [odkaz] Děkuji.
Avatar - chetoos
4. 11. 2016 09:24
Re: Na co pneuservis?
Pneumatiky si měním sám, tudíž pneuservis vůbec nevyužívám. jen když mění staré pneumatiky za nové a také je nechám vyvážit. Auto mám přezuté za chviličku. Rozumím, že kdo nemá podmínky nebo věk k tomu aby si měnil pneumatiky sám tak využije služeb autoservisů. A také chápu že je česká specialita nechat vše na poslední chvíli. Začne sněžit tak rychle přezouvat. Na druhou stranu, zase dělat to s předstihem třeba dvou týdnů je taky hloupost.