Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda Minagi: Blízká budoucnost japonských SUV

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
Japonská automobilka Mazda si pro letošní autosalon v Ženevě připravila koncept kompaktního SUV, který rozvíjí designový jazyk Kodo.

Mazda Minagi je podle tiskových materiálů automobilky předchůdcem příští generace modelů své značky a symbolizuje začátek nové éry.

První ochutnávku této novinky, jejíž světová premiéra se odehraje 1. března na autosalonu v Ženevě, představuje trojice skic, které doplňuje stručná tisková zpráva. Ta vyzdvihuje především ladné linie karoserie konceptu kompaktního SUV.

Minagi svými tvary navazuje na loňský koncept Shinari, s nímž Mazda překvapila celý motoristický svět a zároveň na něm představila nový designový směr Kodo s vysvětlujícím anglickým doplňkem Soul Of Motion (duše pohybu).

Přední části konceptu SUV stejně jako u loňského čtyřdveřového kupé dominuje zalomená hliníková lišta ve tvaru křídla, která propojuje přední světla a spodní hranu masky chladiče. I zadní partie Minagi navazují na tvary použité poprvé u Shinari, ale designéři u tohoto vozu upustili od použití lišty opakující tvar použitý na přídi.

Vedle evoluce designového jazyka Kodo poslouží Minagi i jako nosič nové techniky a bude v něm prezentovaná prozatím blíže neurčená pohonná jednotka z nové generace motorů Skyactiv. Stejné označení nese i nová převodovka s menšími vnitřními ztrátami.

Pojmenování Skyactiv používá Mazda i pro novou konstrukci podvozku a karoserie s nižší hmotností. Všechny konstrukční prvky s označením Skyactiv jsou zaměřeny na snížení spotřeby paliva.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (12)
19. 1. 2011 22:16
Hlavně ať už proboha menší SUV dělají....
, o Mazdě můžu jako dlouholetý a velice spokojený zákazník říct jenom to nejlepší a jestli mi něco v jejím portfoliu chybí, tak je to SUV velikosti Tiguana a Kugy. Prostě menší SUV. Kdyby bylo v duchu CX-7, byl bych velmi "potencionální" zákazník.
Avatar - Ghostyx
19. 1. 2011 19:49
Re: Nááádhera
No hlavne, aby uz konecne "soudruzi" od Mazdy nezapomneli na poradnou vybavu a neodflakli to tak, jako u prvni verze CX-7, kde nektere prvky vybavy se musi dodelavat az tady na dilne a rozebirat a znovu skladat tak uplne novej vuz... :-O Misto toho, aby to tam dali, kdyz maji autak rozebranej na lince pri montazi, tak oni ho nejprve slozi, aby ho mohli zase rozebrat. Smesne a docela ubohe! :no: No snad to bude u CX-5 jinak... ;-\
19. 1. 2011 19:32
Re: Mozna podoba CX-5
Mazda ma podvozky aj svoje (napr.Mazda 6), ine vyvinula spolu s Fordom (Mazda 3). Motory ma prevazne svoje, vynimka je diesel 1,6 (PSA+Ford). Nove diesle 2.2 su cisty vyvoj Mazdy.
Avatar - Typhoon
19. 1. 2011 17:55
Re: Podobnost so studiou Ford Vertrek
Mně ten zadek připomíná Ford Kugu. Ale celkově moc hezký, vyvážený, žádné slabší místo. Mazda má nejlepší design ze všech asijských automobilek.
P.S.: Akorát nechápu, proč návrháři malují tak divná zpětná zrcátka (jako uši od Shreka).
Avatar - roman.rs
19. 1. 2011 15:21
Re: Nááádhera
to máš pravdu, že jim to trochu trvá, zase to má své opodstatnění v tom, že to chtějí pořádně ozkoušet než to pustí do světa, přeci jen si mazda zakládá na spolehlivosti. A TEĎ POZOR: MÁM POTVRZENO, ŽE TOTO JE FINÁLOVÝ PRODUKT MAZDY CX-5 A VŮZ BUDE K MÁNÍ JEŠTĚ LETOŠNÍ ROK. :yes: