Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda MX-5 GT: 850 kg pro závody

David Bureš
Diskuze (0)
Mazda MX-5 GT bude v britském vytrvalostním šampionátu bojovat proti vozům Porsche, Aston Martin, Lotus a BMW.

Mazda představila závodní model MX-5 GT, který se zúčastní letošního ročníku britského vytrvalostního šampionátu Britcar MSA. Lehký sporťák, vyvíjený waleskou firmou Jota Sport, se podrobil rozsáhlé dietě, MX-5 GT váží pouhých 850 kg. Společnost si při vývoji přála, aby automobil mohl konkurovat silnějším protivníkům, ale zároveň aby byl za přijatelnou cenu.

Stavba odlehčené karoserie trvala firmě Jota Sport 400 hodin, karoserie je však 17krát pevnější, než vyžadují pravidla FIA. Použitím lehkých materiálů klesla její hmotnost o 15 kg.

Z interiéru byly odstraněny všechny přebytečné součástky, samozřejmostí jsou však nezbytnosti pro splnění závodní homologace FIA – ochranná klec, závodní sedačky se speciálními pásy, externí vypnutí elektrického systému či hasicí přístroj. Dveře a palubní deska jsou karbonové, okna naopak z polykarbonátu.

V motorovém prostoru je níže umístěný čtyřválec, vyladěný na 202 kW (275 koní). Spolu s nižší hmotností to znamená kratší akceleraci, MX-5 GT zrychlí z 0-100 km/h za 3 s a jede až 258 km/h. Síla motoru je na silnici přenášena skrze šestistupňovou sekvenční převodovku. Ovladatelnost auta by měla být ještě lepší než u sériové verze, MX-5 GT má totiž upravené zavěšení.

Karoserie je lakována zelenou metalízou Spirited, doplněnou o „válečné“ barvy stáje Jota Sport – oranžovou a šedou.

Za volant závodní MX-5 stáje Jota Sport se letos posadí devětatřicetiletý Mark Ticehurst a Owen Mildenhall, redaktor britského magazínu Auto Express.

Vytrvalostní šampionát Britcar MSA letos čítá devět závodů, jezdci budou závodit i na slavném belgickém Spa Francorchamps. První závod sezony se koná tento víkend, kdy se jede na britském Silverstone, ten poslední se bude konat v listopadu.

Mazda MX-5 je nejprodávanější dvoumístné sportovní auto planety s více než 900.000 vyrobenými exempláři. Současná generace MX-5 se vyrábí od srpna 2005. Podle zahraničních zdrojů se zcela nové MX-5 dočkáme příští rok. Ta i nadále bude mít nízkou hmotnost a bude zábava s ní jezdit, neoficiálně se šušká cosi o použití Wankelova motoru.

David Bureš
Diskuze (0)