Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda představuje SUV CX-50: Dobrodružných výprav se nezalekne

Stanislav Kolman
Diskuze (41)

Japonská automobilka před časem avizovala rozšíření palety svých SUV. Jen pár dní poté představuje novou vlaštovku určenou pro americký trh.

Sportovně-užitkový vůz Mazda CX-50 je výsledkem čerstvého partnerství s Toyotou. Novinka se totiž bude vyrábět ve společné továrně Mazda Toyota Manufacturing v Huntsville v Alabamě. Půjde o vůbec první model značky produkovaný v USA, přičemž na trhu se objeví v průběhu příštího roku.

Exteriér rozvíjí designový jazyk Kodo, který značka nastolila před několika lety a dobře jej známe z celé řady evropských modelů. Všimnout si můžeme výrazné, tradičně tvarované masky chladiče a oproti zažitým standardům se nijak neliší ani světelná technika. Že nejde jen o zvýšenou stylovku prozrazují ochranné plasty kolem karoserie, výrazná světlá výška a rovněž střešní nosič. Mazda CX-50 by se tedy i mimo zpevněné cesty měla cítit jako doma.

Technické podrobnosti zatím zůstávají tajemstvím. Mazda prozradila alespoň to, že z počátku vsadí na dva 2,5litrové benzinové čtyřválce – jeden atmosférický, druhý přeplňovaný. Parametry si však stále nechává pro sebe. Ochuzeni však nezůstanou ani fandové alternativních pohonů, CX-50 má dorazit i v plně elektrické verzi.

Video se připravuje ...

Oba agregáty se standardně pojí se šestistupňovou samočinnou převodovkou a pohonem všech kol. Ten je doplněn ještě o volič jízdních režimů, jenž kromě možností Normal a Sport dává na výběr i Offroad.

Kabinu prosvětlí obrovské panoramatické okno, příznivce současné filosofie Mazdy zase potěší, že koncepce interiéru zůstává věrna malé nedotykové obrazovce a ovládání důležitých funkcí prostřednictvím fyzických tlačítek. To v redakci jednohlasně chválíme! Kromě toho Japonci avizují vyhovění potřebám outdoorových nadšenců, kteří napříč autem najdou nespočet úložných prostor.

Vyjma technických specifikací si musíme počkat i na oficiální ceny. Produkce odstartuje v zámoří počátkem příštího roku, první kusy se mají u dealerů a zájemců objevit v jeho průběhu.

Ohodnoťte design nové Mazdy CX-50 známkou jako ve škole:
  • 1
    91,7%
  • 2
    5,1%
  • 3
    2,1%
  • 4
    0,6%
  • 5
    0,5%
Děkujeme za váš hlas.
Celkem hlasovalo 1155 čtenářů.

Stanislav Kolman
Diskuze (41)

Doporučujeme

Avatar - reign88
17. 11. 2021 19:49
reign88
S Mazdami mam svoje skusenosti (nova 3 a CX5). Po nich mi uz Mazda do domu nikdy nesmie. Podvozkovo a motoricky super, ae lak po 2 rokoch v stave ako na inych po 10.
16. 11. 2021 16:55
Re: Cx50 europa?
Myslim ze sa chysta aj Mazda 6 pre europu. Ale tam sa 6valec este nepotvrdil. Ale kebyze tam montuju aspon full hybrid bol by som rad. Plug-in hybrid to uz radsej nie :) Samozrejme ideal bude 6 valec ktory si malo kto bude moct dovolit :D
16. 11. 2021 16:49
Re: Cx50 europa?
Akoze kazde siedme auto preda mazda mx30? Skor kazde sedemdesiate...
Mild hybridizacia im velmi nepomoze, cx5 zacina na 147 g CO2.

Nie, u velkych drahych SUV to nejak premietnu do ceny, ale dalsiu cx5 tu kvoli emisiam nepotrebuju.
16. 11. 2021 16:48
Re: Cx50 europa?
myslim ze to ma byt 6valce skyactiv X
16. 11. 2021 16:04
Re: 2,5 T
čím jezdíte hoši? dvoulitrovým dieselem aby moc nežralo ale fandíte těm pořádnáckejm motorům :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Trapáci. Petrolheadi na baterky.