Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Budoucnost Mazdy v Evropě oficiálně: Velká SUV, šestiválce i Wankel!

Stanislav Kolman
Diskuze (39)

Japonské automobilky to na starém kontinentu nemají jednoduché. Minimálně Mazda se však s působením v Evropě loučit nehodlá, připravuje totiž řadu novinek.

Vedení značky Mazda potvrdilo, že v průběhu příštích dvou let představí na evropském trhu dva nové velké modely CX-60 a CX-80. Jak už označení napovídá, půjde o automobily kategorie SUV a minimálně jeden z nich dostane třetí řadu sedadel pro přepravu až sedmi cestujících.

Mazda zároveň prozrazuje, že s těmito modely do Evropy poprvé zavítají její plug-in hybridy kombinující elektromotor s benzinovým čtyřválcem. Kromě verze do zásuvky se představí i benzinový šestiválec Skyactiv-X nové generace a také dieselový Skyactiv-D. V obou případech je řeč o 48V mild-hybridech.

Video se připravuje ...

Úvodní polovina roku 2022 přinese novou verzi prvního sériově vyráběného elektromobilu japonské značky. Mazda MX-30 se dočká rotačního motoru Wankel, jenž bude sloužit coby generátor elektrické energie. O možném comebacku této technologie jsme psali už nesčetněkrát, až nyní ale Japonci potvrdili tuto zprávu oficiálně.

Zhruba za čtyři roky má Mazda představit řadu modelů na platformě určené pro elektromobily. Bude to další krok ke kompletní elektrifikaci modelového portfolia, jež je plánovaná nejpozději do roku 2030. Vyjma velkých modelů CX-60 a CX-80 chystá Mazda ještě SUV CX-50, CX-70 a CX-90, všechny jsou ale určeny na mimoevropské trhy.

Stanislav Kolman
Diskuze (39)

Doporučujeme

Avatar - del42sa
9. 10. 2021 17:38
Re: Mazda budoucnost v EU
tomu se dost těžko věří....
Avatar - twistedTSD
8. 10. 2021 22:03
Re: Mazdy slabé EV ambice
Ambicí se nenažereš, je mi líto.
8. 10. 2021 20:59
Re: Mazdy slabé EV ambice
Ambicie mat mozu, mnoho firiem krachlo prave na tom, ze prilis rychlo narastli, tesla nema prave povest kvalitne zmontovanych aut ani servisnu siet, skor ci neskor sa s tym budu musiet popasovat...
8. 10. 2021 20:54
Re: Mazda budoucnost v EU
Navyse by ho este museli znova zvolit - teraz mu dost pomohlo, ze kandidoval proti Trumpovi, ale nabuduce uz nema proti komu kandidovat, to skor on bude "navyse"...
8. 10. 2021 13:14
Re: Mazdy slabé EV ambice
No jasne, Musk už toho natáral...