Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda si registrovala zajímavou ochrannou známku. Chystá elektrickou šestku?

Matyáš Kunst
Diskuze (4)

První pokus o elektromobil Mazdě příliš nevyšel a původní podoba modelu MX-30 (tedy bez spalovacího motoru) vydržela jen na několika málo trzích - včetně toho evropského. Reparát si může automobilka udělat skrze bateriový sedan.

Začátkem roku japonská automobilka oznámila ukončení produkce „šestky“ pro domácí trh, zatímco výrobní linky v polovině dubna nahradí modelová řada CX. Stejně tak byl tento model stáhnut ze severoamerického trhu v roce 2021 a z britského teprve loni. Zástupce značky pro evropské trhy navíc v roce 2022 vyvrátil spekulace, že by byla v plánu nová generace Mazdy 6 s pohonem zadních kol a tak se zdálo, že zlatá éra stylového sedanu se pomalu blíží ke konci.

Možná ji však čeká druhý život s nějakou formou elektrického pohonu, jak naznačuje nedávná žádost o ochrannou známku a logo „6e“, kterou společnost podala u Úřadu Evropské unie pro duševní vlastnictví.

Podle oficiálních dokumentů se ochranná známka vztahuje na „automobily a jejich části“ a „elektromobily a jejich části“. Mazda v současnosti nabízí dva modely (nebo alespoň některé jejich motorizace), jejichž elektrifikace vyžaduje externí nabíjení, avšak jejich označení se od toho plánovaného značně liší.

Video se připravuje ...

Vůbec první elektromobil značky nese označení MX-30 a čistým pohonem se v názvu nijak nechlubí (bezemisní motorizaci Mazda nazývá e-Skyactiv, avšak takto jsou označovány i mild-hybridní a plug-in hybridní motorizace ostatních modelů), zatímco tzv. range extender je u nás nazýván e-Skyactiv R-EV. Existuje tedy možný scénář, že automobilka elektrickým modelem 6 odstartuje restart názvosloví celé modelové řady, ale s tempem, kterým nové elektrifikované modely uvádí rozhodně nepůjde o zvlášť skokovou změnu.

Matyáš Kunst
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - KANKUNEN
20. 3. 2024 17:57
Re: 626 e
Co říkáš na cypekHUNT? Jde to?
Avatar - KANKUNEN
20. 3. 2024 17:13
626 e
2,5 plus nějaký elektromotor bez dobíjení ze zásuvky a s normálním automatem a pojď dom.