Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda chce být uhlíkově neutrální do roku 2035. Nikoliv však svými produkty

Marek Bednář
Diskuze (7)

Japonská automobilka Mazda chce snižovat emise CO2 mimo jiné i spalováním kapalného čpavku pro výrobu elektřiny. Naftu mají nahradit biopaliva a velkou roli už dnes hraje snižování spotřeby energie.

Nejedna automobilka se ve jménu snahy o zvrácení změn klimatu zapřisáhla, že od nějakého roku nebude prodávat žádná auta spalující fosilní paliva. Mazda, třebaže elektromobily na trh uvádět plánuje a jeden už nabízí, naopak stanovit konec spalovacích motorů v nabídce dlouhodobě odmítá.

Místo toho už v minulosti načrtla, že uhlíkové neutrality dosáhne u svých výrobních závodů, a čerstvě toto rozhodnutí potvrdila a upřesnila. Do roku 2030 mají její emise CO2 být o 69 % nižší oproti roku 2013 a v roce 2035 chce u svých továren napříč celým světem dosáhnout uhlíkové neutrality.

Cest, jak toho chce dosáhnout, je několik. Ta relativně nejsnáze implementovatelná je zahrnutí budoucích emisí CO2 do strategického rozhodování, a to nejen po stránce množství vypuštěného oxidu uhličitého, ale i po stránce předpokládaných cen povolenek k uhlíkovým emisím. Firma má upřednostnit ty investice, které budou mít co největší vliv na snižování emisí tohoto démonizovaného plynu.

Druhou důležitou součástí plánu je snižování spotřeby energie, což se už dnes Mazdě daří celkem úspěšně – mezi roky 2013 a 2022 se emise CO2 Mazdy v Japonsku snížily téměř o čtvrtinu z 854 na 648 tisíc tun. Největší podíl na dosažení uhlíkové neutrality mají mít samozřejmě obnovitelné zdroje energie – více než poloviční. Zbytek mají zajistit uhlíkově neutrální paliva, tedy biopaliva či třeba syntetická paliva.

Video se připravuje ...

Obnovitelné zdroje energie konkrétně ve fukušimské továrně automobilky mají mít formu kapalného čpavku. Ten se dá spalovat podobně jako nafta, jen se zhruba polovičním spalným teplem, a Mazda plánuje ho použít k výrobě elektřiny. Ve spalovacích motorech místo nafty pro pohyb vozidel v rámci svých závodů chce zase používat biopaliva z obnovitelných zdrojů. Do roku 2030 má 75 % energie pocházet z jiných než fosilních paliv. A kde nepůjde použít obnovitelné zdroje energie, Mazda chce alespoň investovat do obnovy lesů.

Dalším krokem po dosažení uhlíkové neutrality u automobilky samotné bude snaha o to, aby byli uhlíkově neutrální i všichni subdodavatelé. Automobilka bude chtít, aby tohoto cíle dosáhli do roku 2050.

Marek Bednář
Diskuze (7)

Doporučujeme

19. 12. 2023 16:29
Re: Re: Mazda
A kam by si siel, ked stredna trieda uz neexistuje. Mas este sancu na 20th an. 6ku v plnej 2.5 benzin automat so zlavami za 39k sa da. Moralne starsie auto, ale este k svetu
Avatar - KANKUNEN
19. 12. 2023 11:54
Re: Mazda
Ty tvé bludy spojí dokupy i Wina s Vitem. Fanda všeho kromě VW jezdící v Polu.
19. 12. 2023 11:52
Re: Mazda
No veď chod inde. Oni to už nejak bez teba prežijú. :-)
Avatar - 3_diamanty
19. 12. 2023 09:48
Re: Mazda
Mazdu som mal este donedavna za najsikovnejsiu automobilku... a ma fakt spolahlive vozy ( proste je to klasicky japonec ) ... ale uspech a pouzitelnost nestoji len a len na 100 percentnej spolahlivosti... ale je to cely komplex mnohych dalsich inych vlastnosti a kvalit ... navyse ak to znacka uz aj cenou hraje kdesi mimo terc a pritom je to pri vsetkej ucte stale len mazda tak moze nastat stav ze aj navonok superauto nemusi u zakaznikov fungovat... popravde v cene dnesnej mazdy su fakt aj komplexne lepsie auta... a mnohe uz aj krajsie... sam som zvedavy kam kraca mazda ale moje sympatie uz v poslednej dobe straca ... zamrzi aj koniec sikovnej cx3ky.... dodnes mi nie je jasne preco sa jej zbavili... o 2ku uz tiez nejavia zaujem ( pomohla toyota )... a ani predaje mazdy 3 dnes uz v eu nikoho neohuria ... mne sa paci 6tka... ale popravde v jej cene by som v reale tiez siel uplne inde... neviem... mazda uz aspon mna prestava akosi pritahovovat... aj ma to boli taketo zistenie ale tak to je
19. 12. 2023 09:05
Mazda
Po Superbu a Audi 6 kupuji Mazdy měl jsem CX 5,a mám CX,60 vše v benzínu super jízdní vlastnosti a absolutně bez jakýchkoliv závad !