Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren poodhalil nový extrémní model Ultimate Series bez střechy

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

McLaren oficiálně potvrdil přípravu nového zástupce své rodiny modelů Ultimate Series. Zároveň nabídl i první snímek nového dvoumístného speedsteru, zaměřeného především na radost z řízení na běžných silnicích.

McLaren v rámci letošního Concourse d´Elegance v kalifornském Pebble Beach potvrdil neoficiální zprávy, které se o připravované novince objevily koncem července a zveřejnil vedle první fotografie připravované novinky i další informace.

Dosud nepojmenovaný model bez čelního skla, bočních oken a střechy se stane dalším zástupcem řady Ultimate Series a v nabídce značky McLaren se usadí na samotném vrcholu – společně s modely Senna a Speedtail.

Ovšem zatímco Senna byl navržen především jako okruhový speciál na běžné silnice a Speedstail byl stvořen k elegantnímu překonávání extrémních rychlostí, chystaný speedster má řidiči nabízet nejryzejší požitek z řízení na jakékoliv silnici.

Novinka s otevřeným interiérem má rozvíjet současný designový styl své značky a působit elegantnějším dojmem než ryze funkční Senna, ale zároveň se má rovněž pyšnit propracovanou aerodynamikou. Interiér se ponese ve stejném stylu jako exteriér a přístup do něj umožní nízké dveře s otevíráním v tradičním stylu značky McLaren.

Designový kontrast oproti modelu Senna má dávat jasně najevo, že novinka vznikla v první řadě pro radost z řízení na běžných silnicích, než k lámání okruhových rekordů. I tak ale nabídne vysoký výkon, agilní ovládání a vysokou míru zpětné vazby. Radost z jízdy mimo jiné umocní i nízká hmotnost, o níž samotná automobilka uvádí, že je i díky hojnému využití uhlíkových vláken nejnižší v historii jejích modelů pro běžné silnice.

Srdcem nového člena Ultimate Series bude podle oficiálních materiálů automobilky čtyřlitrový vidlicový osmiválec s přeplňováním dvojicí turbodmychadel, který se obejde bez jakékoliv hybridní pomoci či jiné elektrifikace. Výkon motoru automobilka prozatím neuvádí, ale spekuluje se o tom, že se může pohybovat někde mezi výkony 537 kW (720 k) až 589 kW (800 k) jimiž disponují modely 720S a Senna.

Podobně jako Senna nebo Speedtail, i nový speedster vznikne v limitované sérii. Mclaren uvedl, že plánuje vyrobit jen 399 těchto vozů. Cenově se má pohybovat mezi současnými modely Senna s cenou 750.000 britských liber (zhruba 21,3 milionu Kč) a Speedtail od 2,1 milionu britských liber (kolem 60 milionů Kč). Premiéra novinky v její finální podobě je plánována na rok 2020.  

Zdroj: McLaren Automotive Limited

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme