Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Měla by Mazda vyrábět MX-5 GT Concept se 153 kW?

David Bureš
Diskuze (8)
Závodní MX-5 GT se účastní britské série British GT Championship, stejnojmenný koncept míří na běžné silnice.

Mazda se na Festivalu rychlosti v Goodwoodu pochlubí konceptem MX-5 GT. Ten vychází ze stejnojmenné závodní verze tohoto roadsteru, je však určen pro běžné silnice.

Automobilka chce na festivalu sledovat reakce zákazníků na tento vůz. Toto přiznání naznačuje, že by Mazda v případě zájmu mohla tuto variantu MX-5 někdy v budoucnu vyrábět.

Tak jako závodní MX-5 GT i tento koncept postavili specialisté od firmy Jota Sport. Pod kapotou studie pracuje atmosférický benzinový dvoulitr o výkonu 153 kW.

Automobil dále dostal upravené nastavitelné zavěšení pro lepší jízdní vlastnosti. O zlepšení aerodynamiky auta se zase postaralo karbonové „lízátko“ na přídi, zadní difusor a malý spoiler umístěný na víku zavazadelníku. Přepracováno bylo také výfukové potrubí, jehož koncovka je vyvedena uprostřed zádě.

Posádka sedí v sedačkách Recaro, kvůli snížení hmotnosti je v interiéru použito množství prvků z karbonových vláken.

Zaměření na jízdu po závodních okruzích dokazují slickové pneumatiky. O bezpečnost se postarají ochranné oblouky za posádkou, které jsou lakovány barvou karoserie.

MX-5 GT Concept vychází ze stejnojmenného závodního speciálu, který je však poháněn čtyřválcem vyladěným na 205 kW. Díky lehkým materiálům pak váží jen 850 kg. Tento vůz se na goodwoodském Festivalu rychlosti zúčastní zdejší slavné jízdy do vrchu. Za volant auta se posadí Mark Ticehurst a Owen Mildenhall, závodní jezdci Mazdy, a 19letý Jade Paveley účastnící se závodů motokár.

David Bureš
Diskuze (8)
27. 6. 2012 09:34
Re: Ideální MX-5
Hlavní deviza toho auta je, že je lehounké. Já jsem s tou 160kobylovou jel a na nedostatek výkonu jsem si stěžovat nemohl. Pravda, snesla by víc, ale naprosté většině řidičů tento výkon bohatě stačí.
27. 6. 2012 08:20
Re: Ideální MX-5
Já nemám tyhle řeči moc rád. Na jednu stranu, auto nemusí mít 600 koní, na druhou - sporťák by měl mít aspoň trochu výkonný motor a to 160 koní u mně není... Nechápu nadšení z Toyobaru např. já bych se s tím autem ukousal nudou...
Avatar - roman.rs
26. 6. 2012 23:13
Re: Ideální MX-5
nejprodávanější auto v segmentu na světě se myslím nemusí bát o svou pozici, nechápu narážku na cenu, MX-5 jsou za super ceny. Jinak vůz je jeden z nejlehčích a nejzábavnějších vozů. Co to píšeš za plky :no:
Avatar - Cejsi Mpower
26. 6. 2012 21:58
ano
Přesně tohle bychom v Evropě uvítali! Doufám, že alespoň něco podobného Mazda zvládne.
26. 6. 2012 13:21
Re: Ideální MX-5
Mi se úplně líbí 160koňová, do ty jednou pudu :-)