Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-AMG GT3 Edition 55 je další oslavnou edicí 55 let divize AMG. Nepodléhá homologaci FIA

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Limitka je to opravdu speciální - vyrobí se pouze 5 exemplářů.

Mercedes již v rámci oslav 55 let sportovní divize AMG předvedl několik specializovaných edicí na svých současných modelech. Tím posledním je závodní stroj Mercedes-AMG GT3 Edition 55. Hlavní rozdíl oproti normální GT3? Nemá homologaci FIA!

To znamená, že v případě technických úprav nebyli inženýři AMG nijak omezováni. Jejich 6,3litrový osmiválec tak nyní produkuje 650 koní (478 kW), což je o rovných 100 koní více, než Mercedes-AMG GT3 homologovaný automobilovou federací FIA. 

Čísla na papíře nejsou jediné, s čím si AMG u pětikusové limitované edice pohrálo. GT3 Edition 55 má nově z karbonu přední spoiler, zadní difuzor, mřížku chladiče, boční prahy a zadní křídlo. V kokpitu se karbon dostává na středovou konzoli, dveře, sedačky a palubní desku. 

Video se připravuje ...

Mozek palubní desky je tvořen společností Bosch se systémem DDU 11, který řidiči zobrazuje rychlost, otáčky, teploty, časy kol a rychlosti řazení. Příjemným detailem je při spuštění systému přítomnost loga AMG k 55. výročí. 

Toto logo je k zobrazení také na sedadlech - každé z nich bude mít kromě loga AMG ještě plaketku s číselným označením vozu. Interiéru pak dominuje antracitový metalický lak s již zmíněným karbonem. Bezpečnostní pásy jsou ve stříbrné barvě.

Vůz se již ukázal o uplynulém víkendu ve Velké ceně Belgie na okruhu Spa-Francorchamps, kde se po trati proháněl společně se supersportem s motorem z formule 1 Mercedes-AMG One a také “rudou sviní”, kterou je označován úspěšný závodní vůz Mercedes 300 SEL 6.8 AMG. Jízd se zúčastnili současní piloti továrního týmu Mercedes formule 1 - Lewis Hamilton, George Russell a jejich šéf Toto Wolff. 

Cena vozu Mercedes-AMG GT3 Edition 55 je 525.000 eur, což dělá v přepočtu 15.379.000 Kč. Ke speciálnímu modelu řidič dostane ještě limitované hodinky od značky IWC Schaffhausen - Pilot’s Watch Chronograph EDITION 55. I bez nich je však cena naprosto opodstatnitelná.

Video se připravuje ...

Dominik Kovář
Diskuze (0)

Doporučujeme