Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Actros: Vyrobeno již 100.000 vozidel aktuální generace

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Významný milník v historii modelové řady Actros oslavuje na konci letošního roku automobilka Mercedes-Benz.

**Ve výrobním závodě společnosti Daimler AG ve Wörthu bylo vyrobeno již 100.000 vozidel aktuální generace modelové řady Actros, jejíž premiéra se odehrála před čtyřmi lety.

Jubilejním stotisícím vozidel se stal sedlový tahač Actros 1843 LS, který byl dokončen podle požadavků společnosti Kraftverkehr Nagel GmbH & Co. KG, v jejíchž službách bude provozován v Německu a řadě dalších evropských zemí při dopravě potravin.

Mercedes-Benz Actros je vlajkovou lodí v nabídce nákladních vozidel své značky od roku 1995, kdy byla představena jeho první generace a od té doby dodala automobilka svým zákazníkům přes milion modelů všech generací.

Ve své aktuální podobě měl Actros premiéru v červnu roku 2011 a s pěti druhy střech, dvěma šířkami a výběrem různých výšek nabízí celkem jedenáct variant kabiny. K pohonu slouží přeplňované vznětové řadové šestiválce o objemu 7,7 l, 10,7 l, 12,8 l a 15,7 l s výkony od 175 do 460 kW (238 do 625 k).

Design Actrosu má působit výrazně, trvanlivě a dynamicky. Při čelním pohledu na sebe hlavní pozornost strhne maska chladiče. Kolem ní jsou seskupeny podobně jako u osobních automobilů značky Mercedes-Benz všechny hlavní prvky.

Mercedes-Benz Actros je držitelem titulu International Truck of the Year 2012 a získal rovněž ocenění red dot design award 2012, jímž se může pochlubit i Actros z roku 1998.

Mercedes-Benz Actros: Nová generace představena

Výrobní závod společnosti Daimler AG ve Wörthu byl založen v roce 1963 a v současnosti z jeho bran kromě zástupců modelové řady Actros vyjíždějí i modely Arocs, Antos a Atego. Dále jsou vyráběny modely Econic, Zetros a Unimog.

Denně může tento podnik, v němž pracuje okolo 11.200 zaměstnanců, opustit až 470 nákladních vozidel dokončených podle požadavků jejich budoucích provozovatelů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)