Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz dále rozšíří řadu kompaktních modelů

David Bureš
Diskuze (8)
Mercedes-Benz aktuálně nabízí tři kompaktní modely, na podzim bude debutovat čtvrtý. Do budoucna se má tato řada dále rozrůst.

Automobilka Mercedes-Benz v poslední době sází na řadu kompaktních modelů s pohonem předních kol, jejichž nabídku postupně rozšiřuje. S příští generací těchto aut by mohly přibýt další karosářské varianty.

Šéf Mercedes-Benzu Dieter Zetsche v rozhovoru pro server Automotive News přiznal, že automobilka u další generace kompaktních aut zvažuje rozšíření této řady. „Musíme tuto řadu definovat a naše portfolio možná rozšíříme,“ uvedl Zetsche.

Platformu MFA určenou pro kompaktní auta v současnosti používají tři Mercedesy – pětidveřový hatchback třídy A, MPV třídy B a sedan CLA. Na podzim ve Frankfurtu nad Mohanem pak bude představeno chystané SUV GLA.

Šéf automobilky s trojcípou hvězdou ve znaku neřekl, jaké modely by tuto řadu mohly rozšířit. Zetsche nicméně přiznal, že už v příštím roce bude debutovat pátý model. V této souvislosti se nejčastěji hovořilo o stylovém kombi, zřejmě nazvaném CLA Shooting Brake po vzoru většího sourozence CLS Shooting Brake.

Jaké další modely mohou přijít, můžeme v současnosti pouze spekulovat. V nabídce kompaktních modelů každopádně chybí kabriolet nebo kupé. Otázkou však je, zda by byl o tyto karosářské varianty dostatečný zájem. První model nové generace kompaktních Mercedesů přijde v roce 2018.

Mercedes-Benz již dříve přiznal, že kompaktní modely mají pomoci zvýšit prodeje značky. Automobilka se chce do roku 2020 stát největším výrobcem luxusních aut na světě. Kompaktní vozy mají nalákat hlavně mladé zákazníky, navíc Mercedesu pomohou snížit emise její modelové řady.

David Bureš
Diskuze (8)
Avatar - Hammunasakra
24. 7. 2013 06:25
Re: Růst pro růst
To maj. Brzy bude prémiový všechno včetně MPV a miniaut. Už dneska se v Evropě snad vyrábí víc prémiovejch než normálních aut >:D
Avatar - twistedTSD
23. 7. 2013 22:00
Re: Dizajnérov niekto pokropil živou vodou
Očividně mám podstatně odlišný názor na design nejen současného Mercedesu, ale i prakticky všech tebou zmíněných vozů. :-)
Avatar - jozephko
23. 7. 2013 18:47
Dizajnérov niekto pokropil živou vodou
Na prelome storočí či tisícročí to s nemeckým automobilovým dizajnom vyzeralo dosť bledo (prvá Fabia, druhé Mondeo, Focus, Vectra C, Astra G, BMW 5, A6-ka, faceliftovaný Passat B5, atď.. ) Vtedy som si myslel, že éra pekných áut skončila.
Zdá sa však, že dizajnérov (aspoň niektorých v Nemecku) pokropili živou vodou a začínajú robiť celkom pekné autá...
Avatar - Ham.
23. 7. 2013 18:15
Re: Růst pro růst
O MB bych se nebál. Celá D3 jede jako z praku a pokud někdo bude mít problémy nebo už má tak jsou to některé maistreamové automobilky, které vyrobit levné auto neumí a drahé si od nich nikdo nekoupí, protože je tu právě D3. A prodeje nejluxusnější tříd jedou jako nikdy takže ziskovost D3 je špičková. A Číňan až se vzmátoří (stejně jako v minulosti Japonec a dnes Korejec) nemá šanci ohrozit D3, ale bude ohrožovat masové výrobce nejlevnějších vozítek, takže Japonce, Korejce a evropské výrobce levných aut. D3 má namazáno jako nikdy v minulosti. :-)
Avatar - CHerokee
23. 7. 2013 12:47
Re: Růst pro růst
Snad ne. MB tu je 125 let. Podobně se hovořilo o Korejcích a D3 neohrožují. V Evropě jde hodně o značku, původ a kvalitu. To jen u nás je trend kupovat šity jako je Hujdaj a Dacia ve velkém.