Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz: Koncept interiéru vozu s autonomním řízením

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Mercedes-Benz představuje svou vizi interiéru, v němž již nebude potřeba klasického místa pro řidiče.

Automobilka s třícípou hvězdou ve znaku pokračuje ve vývoji vozidel s autonomními systémy řízení a na akci TecDay „Autonomous Mobility“, pořádané v kalifornském Sunnyvale odhalila možnou podobu uspořádání jejich prostoru pro cestující.

Mercedes-Benz v souvislosti s tímto konceptem nezapomíná připomenout své dosavadní projekty z oblasti vozidel s autonomním řízením v podobě limuzíny S 500 Intelligent Drive a kamionu Future Truck 2025.

Vedle vývoje samotných systémů autonomního řízení se Mercedes-Benz věnuje i změnám v konstrukci a designu vozidel, které s nimi více či méně souvisí. V případě prostoru pro cestující se díky tomu můžeme dočkat s ohledem na dosavadní historii automobilu a jeho interiéru na poměrně revoluční změny.

Koncept totiž nabízí jedno z mnoha možných řešení a i s ohledem na prémiové zaměření značky Mercedes-Benz sází na čtveřici samostatných, z nichž ta přední lze otočit proti směru jízdy.

Jedním z ústředních aspektů konceptu je nepřetržitá výměna informací mezi vozidlem, cestujícími a vnějším světem. Samozřejmostí se proto mají stát systémy, které již dnes umožňují cestujícím například přístup na internet a chybět nebude ani komunikace mezi samotnými automobily, která se má výrazně podílet na minimalizaci rizika dopravních nehod.

Autonomní řízení má zásadně změnit přístup k času strávenému jízdou v automobilu. Mercedes-Benz jej v podstatě prezentuje jako systém, který nebere řidiči jeho právo řídit vlastní automobil, ale naopak jako pomocníka, nabízejícího volný čas pro nejrůznější aktivity, které lze ve voze provozovat.

Navíc se mohou systémy autonomního řízení v budoucnosti stát významnými pomocníky pro osoby, pro něž není řízení právě jejich neoblíbenější kratochvílí, ale bez automobilu se přitom neobejdou.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (2)
Avatar - Czerwik
19. 11. 2014 15:12
:D
To má byť ako že: "...než žene radšej samo" ? >:D