Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz potvrdil příchod třídy T. O co půjde?

David Bureš
Diskuze (5)

Německá automobilka s trojcípou hvězdou ve znaku potvrzuje příchod nové třídy T. Do prodeje vstoupí v roce 2022.

Mercedes-Benz je značka nejen luxusních osobních automobilů, ale také autobusů, nákladních vozidel nebo dodávek. A právě divize Mercedes-Benz Vans nyní potvrzuje rozšíření nabídky o model nazvaný třída T. První soukromníci si vůz budou moci objednat v první polovině roku 2022.

Třída bude menším bratrem již prodávané třídy T. Půjde tedy o velkoprostorový model se základem v lehkém užitkovém vozidle. Jestliže však třída V je odvozena od modelu Vito, nová třída T vznikne na bázi druhé generace kompaktní dodávky Citan. Ta opět bude sourozencem Renaultu Kangoo, který bude mezigeneračně obměněn ještě letos.

Automobil bude tedy svým způsobem konkurentem pro Volkswagen Caddy, respektive jeho osobní verze, který rovněž brzy dorazí v nové generaci. Svým způsobem půjde o nástupce někdejšího Mercedesu Vaneo, vyráběného mezi lety 2002 a 2005.

„S novým Mercedesem třídy T nabídneme vozidlo, které rodinám a aktivním zákazníkům umožní vstoupit do světa Mercedes-Benz. Tito zákazníci hledají atraktivní a praktická kompaktní vozidla - a přesně to jsou požadavky, které nová třída T splňuje,“ říká k příchodu novinky Marcus Breitschwerdt, vedoucí divize Mercedes-Benz Vans.

Automobilka zatím zveřejnila jediný náčrt vozu naznačující jeho siluetu. Z ní moc nevyčteme, šéfdesignér koncernu Daimler Gorden Wagener ale tvrdí, že třída T bude žádoucí a zároveň funkční. Novinka každopádně využije boční posuvné dveře pro snadný nástup, tvůrci rovněž slibují prostornou kabinu. Co se pak týče designu, hodnoty, bezpečnosti a konektivity, má jít o pravověrný Mercedes.

Minimálně zážehové motory budou pocházet ze spolupráce s aliancí Renault-Nissan-Mitsubishi. Potvrzena je rovněž i čistě elektrická varianta, které se rovněž dočká také technicky spřízněná dodávka Citan.

Mercedes-Benz třídy T bude dalším společným projektem s aliancí Renault-Nissan-Mitsubishi. Zatímco Citan druhé generace bude orientován na firemní zákazníky hledající nekompromisního pracanta, odvozená třída T bude primárně cílit na soukromou klientelu hledající praktické auto. Automobilka od vozu každopádně jistě očekává více než od třídy X, pick-upu na bázi Nissanu Navara, který kvůli nízkému zájmu skončil po zhruba třech letech.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

29. 7. 2020 14:20
Re: Takže konkurent Caddy Family
Hrôza-nehrôza. Z praktického hľadiska to bolo výborné riešenie. Plus sa pridá mercedesovská precíznosť a spoľahlivosť, a dizajn zrazu nie je najdôležitejší. Ale chápem, zázraky typu Yaris Verso nemusíš. ;-)
29. 7. 2020 14:18
Re: Zaujímavý plán.
Hnusný, s tým súhlasím, ale kupodivu funkčný. Mercedes to skrátka vychytal. Renault postavil vcelku robustné a nadmieru spoľahlivé auto, ktoré nespravilo hanbu ani s trojcípou hviezdou v maske. Vtedy to asi bolo rozhodnutie na poslednú chvíľu a na dôkladnejšie zapracovanie dizajnu Mercedesu už nebol čas. Teraz to snáď zvládnu lepšie.
28. 7. 2020 21:46
Re: Zaujímavý plán.
Jo, snad to nebude tak hnusný jako Citan... Naroubovat masku Mercedesu na Kangoo byl dost divný nápad :-(
28. 7. 2020 21:13
Zaujímavý plán.
Držím palce, nech im to vyjde. Autíčka ako pôvodné Áčko alebo Vaneo už na cestách chýbajú. Aj keď toto bude asi trošku väčšie.