Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz S (W222) si koupíme i jako plug-in hybrid

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Nová třída S už dávno není tajemstvím, co ale bude následovat po ní? Můžeme se těšit třeba na plug-in hybrid.

Evropská komise se sice stále ještě nedohodla s automobilkami na tom, kolik oxidu uhličitého (CO2) budou v průměru vypouštět jejich modely za sedm let, ale na snižování emisí se pilně pracuje. Týká se to hlavně velkých a luxusních modelů, takže se to v jejich nabídkách hemží hybridy.

Německý Mercedes-Benz se v tomto ohledu činí a nevede si špatně ani obchodně. Jen loni totiž prodal více hybridních vozů než všichni ostatní úhlavní němečtí soupeři dohromady. V předchozí generaci S jich bylo za dvanáct měsíců letopočtu 2012 na dvacet tisíc. Paradoxem je, že 60 % z nich si objednali Číňané. O tom, co létá v ovzduší v Říši středu, si nedělejme iluze...

Ani nová třída S o tuto „ekologickou“ verzi nepřijde. Vrcholná varianta S 500 s benzinovým vidlicovým šestiválcem a elektromotorem je plug-in hybridem. Baterie umístěné v zavazadlovém prostoru tedy bude možné dobíjet z elektrické zásuvky. Akumulátory velikost „kufru“ dle britského Autocaru mírně omezí. Auto se představí na IAA ve Frankfurtu a mělo by vypouštět 70 g CO2 na každý kilometr. Trojcípá hvězda chce trumfnout v tomto směru Porsche se stále ještě novotou vonící Panamerou S E-Hybrid. Zuffenhausen v jejím případě udává o 1 gram vyšší hodnotu. Dříve se němečtí výrobci prali o to, kdo postaví silnější silniční luxusní raketu, dnes se doba změnila...

Znamená to tedy, že by S 500 Plug-in Hybrid měl spálit průměrně 3,1 litru na 100 km? Podle evropské normy v kombinovaném cyklu ano. Reálná hodnota však bude asi jiná. Automobil se již vybraným novinářům představil, ovšem zatím pouze v dalekém kanadském Torontu.

Mercedes-Benz nabídne i benzino-elektrickou verzi S 400 se šestiválcem o objemu 3,5 litru (225 kW a 370 N.m). S 300 BlueTec má pod kapotou místo zážehové jednotky pro změnu vznětovou. Výše zmíněná S 500 však z nich bude alespoň papírově nejúspornější.

Aleš Dragoun
Diskuze (4)
Avatar - flyboyeda
7. 7. 2013 19:34
Nekoupíme
;-)
7. 7. 2013 13:36
Re: Chyba
Ale S 500 Plug-In Hybrid bude mít šestiválec a elektromotor. Jen je to příšerně formulované. Jestli bude mít větší kombinovaný výkon než klasická S 500, se snad ještě neví. Pokud ano, tak by to byl dočasný vrchol třídy S.
Avatar - MarTin1
7. 7. 2013 12:46
Chyba
"Vrcholná varianta S 500 s benzinovým vidlicovým šestiválcem a elektromotorem je plug-in hybridem."

S500 má V8 4633ccm a né V6 pánové...
6. 7. 2013 17:37
Elektromor
Škoda, že nevyužili "své" elektromotory v nábojích kol.

Jinak chvála Mercedesu, že i tuto e-možnost nabízí. :-)