Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

První fotky nového Mercedesu třídy A. Ukáže se v Ženevě

Stanislav Kolman
Zákazníci se mohou těšit na zcela novou platformu, plug-in hybridní pohon a provedení AMG A45 s výkonem 400 koňských sil.

Automobilka Mercedes-Benz odhalí inovovanou a technicky vyspělou třídu A na ženevském autosalonu příští rok v březnu. Konkurent BMW řady 1 či Audi A3 je o deset milimetrů delší, má zcela novou platformu a karosářskou konstrukci, což znamená významné zvýšení tuhosti.

Délka automobilu vzrostla zejména v rozvoru, což avizuje bohatší prostor pro posádku uvnitř a více místa pro vystupování a nastupování. Podle prvních informací vzrostla i kapacita zavazadlového prostoru, jenž u aktuálního hatchbacku třídy A pojme 341 litrů.

Základem je vylepšená modulární platforma MFA s přední nápravou MacPherson, jež podporuje funkci Mercedes Drive Select. Ta umožňuje řidiči měnit vlastnosti řízení, převodovky či tlumičů prostřednictvím čtyř různých režimů.

První kousky třídy A byly zachyceny špionážními fotografy a už víme, že mají zcela novou a elegantnější palubní desku z kvalitních materiálů, digitální přístrojový štít a dotykový informační systém Comand 5. Mezi další novinky patří sportovní sedačky či řada asistenčních systémů, které autonomní schopnosti tohoto Mercedesu posouvají na úroveň číslo dvě.

V brzké budoucnosti chystají stříbrné šípy osm kompaktních novinek, přičemž všechny pojí nové vznětové a zážehové čtyřválce. Hlavními charakteristikami jsou hospodárnost a nižší emise, v obou případech lepší než u současných pohonných jednotek.

Kromě čtyřsetkoňového AMG A45 se počítá i se stavbou plug-in hybridní varianty, konkurenta Volkswagenu Golf GTE. Podrobnosti zatím zůstávají pod pokličkou, ale očekává se, že půjde o kombinaci 1,4litrového čtyřválce s elektromotorem ve spolupráci s devítistupňovou převodovkou DCT. Zdroje z automobilky tvrdí, že dojezd na jedno nabití by se měl pohybovat okolo 50 kilometrů.

Stanislav Kolman