Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Měření časů v F1 a MotoGP: Stopky jsou neúprosné!

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Často býváme při automobilových nebo motocyklových závodech svědky těsných soubojů, kdy jde o tisíciny sekundy. Jak se měří časy a co všechno je k tomu zapotřebí?

Čtyřkolové i dvoukolové stroje mají při měření svá specifika, ale také řadu společných prvků. A také pět závodních okruhů: španělskou Barcelonu, britský Silverstone, rakouský Red Bull Ring, americký Austin a Katar, kde se letos pojede formule 1 a také MotoGP.

Co je to transpondér

Na každém závodním okruhu bez rozdílu typu závodů fungují přijímače. Jsou tvořeny dráty probíhajícími přes šířku tratě. Dráty jsou kvůli ochraně obaleny silikonem a uloženy 20 až 30 milimetrů pod asfaltem. Jsou umístěny v intervalech po okruhu, obvykle ve vzdálenosti 150 až 200 metrů od sebe. Každý závodní stroj je na jiné vlnové délce, takže se žádný z nich navzájem neruší a od každého jezdce lze získat přesný čas. Data putují do řídicího centra, které je poté odesílá na obrazovky ve všech částech okruhu. Každý účastník přítomný na okruhu tak má neustále přehled o tom, kde se vůz nebo motorka nacházejí.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Michal Štěpanovský
Diskuze (0)

Doporučujeme