Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Michelin a pneu budoucnosti: Konec přezouvání na zimáky, stačí 3D tiskárna!

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
Přední výrobce pneumatik odhalil v Kanadě vizi toho, jak budou pneumatiky vypadat za několik let. Výrobek nezaujme jen designem, ale i svými funkcemi.

Na konferenci Movin'On v kanadském Québecu představil výrobce pneumatik Michelin Visionary Concept, tedy vizi pneumatiky budoucnosti. Ta už nepotřebuje žádný vzduch, tvořena je vrstvami voštinové struktury a svou formou se podle tvůrců nechala inspirovat světem přírody i zvířat.

O správný tvar a hustotu pneumatiky se postará speciální technologie 3D tisku. Michelin ve videu názorně ukazuje, jak by mohla oprava,

ale třeba i prostá "výměna" letních gum za zimní vypadat.

Viceprezident výzkumu a vývoje Terry Gettys ale podotkl, že celý projekt je v rané fázi výzkumu a životnost pneumatiky vytvořené 3D tiskem je ještě třeba ověřit a testovat.

Součástí funkcí nové gumy Michelinu je i chytré propojení s automobilem. Ta dokáže posílat data o opotřebení přímo na displej infotainmentu. Obdobná funkce se podle společnosti objeví ve vozech v horizontu dvou až tří let. Ostatní moderní technologie nové vize se však očekávají za 10 až 20 let.

Zástupci značky dále prozradili, že pneumatika a kolo budou tvořit jeden celek. Počítá se širokou škálou biologicky rozložitelných materiálů, které bude možné na konci životnosti pneumatiky recyklovat a dále použít. Díky dynamice výrobku se má zvýšit také jízdní komfort, pochopitelně Michelin zmiňuje nasazení pneu na autonomní vozy.

I když je Vision Concept pneumatiky teprve v rané fázi a některé její funkce se zdají jako vystřižené ze sci-fi, Michelin nabídl nový a neotřelý pohled na to, jak mohou vozy budoucnosti vypadat a fungovat.

Stanislav Kolman
Diskuze (6)
12. 4. 2018 21:33
Pneu
Ahoj, jsem zastáncem přezouvání pneumatik na letní a zimní. Nedávno jsem zrovna řešila koupi nových zimních pneumatik, jelikož staré už nebyly na zimu do sněhu a náledí tak spolehlivé. Já bohužel úplně výběru nerozumím, ale skvěle mi poradili zde [odkaz] Pneumatiky jsem koupila za rozumnou cenu a vše funguje jak má. Pokud si i vy nejste jistí jaké pneumatiky vybrat, otočte se na tento obchod.
Avatar - Stejsn
16. 6. 2017 10:38
Náhodou dobrý.
Ale pro auto na rozvážku pizzy. :-!
Avatar - 3_diamanty
15. 6. 2017 22:34
takychto
"vynalezov" je kazdy rok spusta... a nakoniec uz stejne 100 rokov jazdime na klasickych gumach .. a dalsich 50 sa vsadim ze aj nadalej budeme ... takze asi takto vazne treba brat tieto "pneumatiky buducnosti" ... a kolko ze ich uz bolo.. ved kazdy rok je na svete nejaka pneumatika buducnosti len cuduj sa svete stale sa nikde nepredavaju tieto kusky buducnosti ....napriek tomu aj ten najdrahsi rolls obuva aj dnes stale klasicke gumy ... takze treda brat s velkou rezervou tieto future rozpravky... klasicka guma tak skoro nezmizne... to ani nahodou ... nehrozi
15. 6. 2017 18:44
Jak se říká...
... auto dělají kola, tak to v tomto případě jasně neplatí. Budoucnost mě začíná děsit ...
Avatar - papito 2
15. 6. 2017 16:33
hnus
Nieco tak odpudzujuce si na auto neda nik okrem zelenych slnieckarov a hipsterov. To je cosi tak absurdne ako mat muscle car na elektricky pohon.....