Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MINI All4 Racing: Countryman míří na Rallye Dakaru

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
BMW x-raid Team si pro Dakar 2011 připravuje nový speciál MINI All4 Racing.

Britské MINI v letošním roce rozšířilo svou nabídku modelů o crossover Countryman. Ten je prvním zástupcem značky s karoserií delší než čtyři metry a především se jedná o první model, který je díky pohonu všech čtyř kol schopen jízdy mimo zpevněné vozovky.

V Paříži se na stánku MINI představil Countryman v provedení pro účast v seriálu mistrovství světa v rallye. Tento vůz je výsledkem spolupráce se společností Prodrive a nebude jediným zástupcem MINI v motoristickém sportu nejvyšší úrovně. BMW x-raid Team ve spolupráci s rakouskou společností Magna Steyr, která zajišťuje produkci Countrymanu, dokončuje vývoj speciálu MINI All4 Racing pro Dakar.

Závodní MINI All4 Racing pro dálkové soutěže sice nese karoserií, která svým designem odkazuje na sériový Countryman, ale jeho technika vychází z osvědčeného BMW X3 CC. S ním BMW x-raid Team dokončil loňský Dakar na čtvrtém a pátém místě.

MINI All4 Racing je oproti výchozímu BMW o 10 cm kratší a o 3 cm nižší. Zadní převis byl ve srovnání s X3 CC zkrácen o 10 cm. Povrchové panely karoserie z kompozitních materiálů jsou připevněny k šasi, na jehož vývoji se podílela i firma Heggemann Autosport GmbH.

K pohonu MINI slouží stejně jako v případě BMW přeplňovaný vznětový šestiválec o objemu 3,0 litru s výkonem 232 kW (315 k) a točivým momentem 710 Nm. Tato pohonná jednotka spolupracuje se sekvenční převodovkou SADEV.

Na start 33. ročníku Dakaru se MINI All4 Racing postaví 1.ledna 2011 v Buenos Aires s francouzskou posádkou. Za volantem bude Guerlain Chicherit a navigátora mu bude dělat Michel Périn.

BMW x-raid Team si pro blížící se Dakar připravil největší tým ve své historii, který tvoří sedm závodních vozů (šest BMW a jedno MINI), dva závodní nákladní vozy (MAN a Kamaz), osm servisních nákladních vozů, šest asistenčních vozidel a dva novinářské automobily. Celý tým bude tvořit okolo 80 osob.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - manitou
8. 12. 2010 13:22
KONEČNĚ
vidím to jasně, kladivo na T.....a >:-[] ;-) :yes: