Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini Clubvan: Stylová dodávka v sériové podobě

David Bureš
Diskuze (4)
Užitková verze Mini Clubman uveze až půl tuny nákladu.

Mini potvrdilo příchod dodávky Clubvan, která je postavena na základech modelu Clubman. Prémiový kompaktní van byl ve formě konceptu představen na březnovém autosalonu v Ženevě, prodávat se začne na podzim.

Nákladní prostor se táhne od zadních dveří až k dělicí stěně za sedadly řidiče a spolujezdce, která je ve spodu tvořena hliníkovou příčku a na vrchu mříží z nerezové oceli. Stěna je pevně připojena ke karosérii auta.

Nákladní prostor má objem 860 litrů, na délku měří 115 centimetrů, v nejužším místě pak na šířku má 102 centimetrů. Maximální užitečná hmotnost činí 500 kilogramů.

Na rovné podlaze nákladního prostoru a na bočních stěnách je použit kvalitní koberec. Nechybí tu ani několik 12voltových zásuvek k napájení elektrických zařízení. Šest poutek na okraji podlahy slouží k upevnění nákladu různého tvaru a velikosti.

Místo zadních bočních skel je použita výztuž z polykarbonátu. Skla zadních dveří jsou tónovaná, aby byl zavazadlový prostor ukryt před zvědavýma očima. Rozměry Clubvanu se shodují s výchozím Clubmanem. Dodávka je dlouhá 3.961 mm, široká 1.683 mm a vysoká 1.426 mm, rozvor náprav je dlouhý 2.547 mm.

Nabízeny budou tři motorové verze. Základem bude One Clubvan s benzinovou šestnáctistovkou o výkonu 72 kW. Nad ní bude stát Cooper Clubvan s 1,6litrovým motorem o výkonu 90 kW. Trojici uzavírá vznětová varianta Cooper D Clubvan o výkonu 82 kW.

Standardem je pro všechny motory šestistupňová manuální převodovka, pro Cooper D Clubvan tu je i příplatkový automat se stejným počtem stupňů. Nechybí ani auto stop-start či rekuperace brzdné energie.

V nabídce jsou čtyři barvy karoserie – bílá Pepper, modrá Ice, zelená metalíza British Racing a černá metalíza Midnight. Střecha, C-sloupky i vnější zpětná zrcátka jsou rovněž v barvě karoserie. Základem jsou 15palcová kola, objednat je možné i 16palcová nebo 17palcová.

Clubvan nezastírá svůj původ, a tak víc než na praktičnost myslí na styl. Zákazníci si totiž mohou přeplatit třeba za sportovní sedadla, která mohou být čalouněná kůží. Kůže může být použita také na palubní desce. Příplatková výbava ale zahrnuje i ryze praktický doplněk – tažné zařízení.

A na jaký typ zákazníka Mini touto dodávkou cílí? Například na módní návrháře, majitele galerie nebo třeba podnikatele v cateringových službách. Prostě na ty, pro které je důležitý hlavně styl.

Mini Clubvan navazuje na dávného předka – užitkový model Morris Mini Van. Ten debutoval v roce 1960, rok po premiéře původního Mini. Dodávka měla oproti výchozímu autu o 10 centimetrů delší rozvor, uzavřený nákladový prostor a dělené zadní dveře.

David Bureš
Diskuze (4)
Avatar - Tomas_2002
24. 6. 2012 22:01
Re: Paráda
Tak tak. Kdo kupuje toto, tomu už na těch pár korunách nesejde.
Avatar - m.z.
24. 6. 2012 17:11
Re: Paráda
Hezké, jen tam měli nechat i silnější naftu a i benzínová turbínka, by si jistě zákazníky našla :-)
Avatar - Glaukos
24. 6. 2012 13:43
Re: Paráda
kéž by
Avatar - Tomas_2002
24. 6. 2012 13:23
Paráda
Pro někoho, kdo rozváží nejaké dražší záležitosti, jako třeba luxusní lihoviny nebo doutníky by to mohl být stylový firemní vůz. Určitě si to pár zájemců najde.