Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mini o novém Countrymanu: Elektromobil nabídne až 230 kW a čtyřkolku

Filip Melich
Diskuze (8)

Nové Mini Countryman v sobě spojuje pocit z jízdy jako v elektrické motokáře s minimální ekologickou stopou a pokračuje v úspěšné tradici největšího modelu Mini. Tak praví čerstvá tisková zpráva značky.

Automobilka Mini vydala tiskovou zprávu s bližšími informacemi o chystané třetí generaci modelu Countryman, kterou doprovodila fotografiemi maskovaného prototypu. Novinka bude v mnohém jiná, především bude (minimálně ze začátku) dostupná výhradně jako elektromobil. Ten se bude jmenovat Countryman E a v základním provedení nabídne výkon 140 kW.

Dostupná bude rovněž verze Countryman SE ALL4 s pohonem všech kol, kdy jeden elektromotor bude roztáčet kola přední nápravy a druhý kola zadní. Jednotky krátkodobě nabídnou společný maximální výkon 230 kW. Akumulátor dostane kapacitu 64,7 kWh, ovšem z tiskové zprávy není zřejmé, zda bude specifická pro čtyřkolku, nebo jestli vůz bude mít jednu velikost baterie ve všech verzích. Mini každopádně odhaduje dojezd na jedno nabití až 450 kilometrů.

Video se připravuje ...

Třetí generace bude zároveň větší než ta současná a na délku se natáhne o 130 milimetrů, tudíž bude měřit 4.429 mm. Připomeňme, že první generace z roku 2010 byla dlouhá zhruba 4,1 metry. Na výšku pak vozu půjde naměřit 1.613 mm (+ 56 mm) a Mini slibuje, že se to projeví na prostoru pro hlavy cestujících.

V exteriéru a interiéru výrobce přislíbil používat méně dílů a dekoračních prvků vyrobených z materiálů s různými formami negativního dopadu na životní prostředí. Například na karoserii bude omezeno použití lesklých dekoračních prvků, zatímco uvnitř budou povrchy palubní desky, volantu, čalounění stropu i podlahy vozidla a rohože vyrobeny z recyklovaného polyesteru získaného z PET lahví a zbytků koberců.

Ekologičtější postupy mají být zároveň přijímány ve výrobě modelu Countryman, která bude probíhat v závodě skupiny BMW v Lipsku. Mini se v tiskové zprávě chlubí například tím, že se v areálu továrny nachází čtyři větrné turbíny, které z větrné energie v roce 2021 vyrobily 21,9 GWh elektřiny. Výroba nového Mini Countryman zde má odstartovat ještě v letošním roce, ale termín premiéry vozu zatím neznáme. Časem by nový Countryman měl dorazit i se spalovacími motory, ale o nich Mini zatím nehovoří. 

Filip Melich
Diskuze (8)

Doporučujeme

7. 4. 2023 23:16
Re: 4 a půl metru
A co je na současných Volkswagenech "lidového"? :-[]
Avatar - Stejsn
7. 4. 2023 21:40
4 a půl metru
co je na tom Mini?
7. 4. 2023 15:01
Re: Mini už je také pohádkář?
Stačil by i reálný, líbí se mi jak to dělají kluci slovenský - videotesteři - Rasťo, Šulko, Michal Karpat, Alex Štefuca nebo Filip Garaj - mají trasu většinou 100km - mix město, okresky, dálnice a jedou v limitech běžným způsobem. Změří spotřebu ať je to jakékoliv palivo (od plna až po dotankování/dobití a dopočítají) a člověk reálně ví na čem je ;-)
7. 4. 2023 13:43
Re: Mini už je také pohádkář?
Je to tak.

Uvadeneho dojezdu clovek beznou jizdou u EV vetsinou nedosahne.

Nicmene petrolhead by udaval nejradeji dojezd na dalnici v zime. :D
Coz je zase druhy extrem.
Avatar - Barry Lyndon
7. 4. 2023 11:22
Re: Mini už je také pohádkář?
já spíš myslel 60tkou mezi vesnicema, nebrzdit, netopit, neklimatizovat. Pak to dá i těch 450 km.