Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Miniaturní dodávka stačí pro živobytí dvou osob

Mirek Mazal
Diskuze (8)

Downsizing patří mezi nejžhavější trendy současného automobilového prostředí. Žít s minimem pochopili po svém dva studenti z Nizozemska, kteří životní potřeby omezili do prostoru miniaturní dodávky z Japonska.

Malé dvaadvacetileté studentské Daihatsu je skutečnou definicí downsizingu nikoliv jen motorového prostoru. Drobná dodávka pojmenovaná „Little Olive“ nebo „Ollie“ vytvořila mikrodomov dvou dospívajících osob, které umí těžit maximum z pár centimetrů dostupného prostoru. Svobodomyslná dvojice Nici a Max nejprve zkusila několikaměsíční cvičné cestování včetně nevázaného kempování ve stanu a z experimentálního putování se stal životní styl ukotvený na praktičtějších 4,5 metrech čtverečních.

Ollie začínal jako Daihatsu Hijet Piaggio Porter z roku 2000. Bývalé užitkové vozidlo už menší být nemohlo, dosažením spodních limitů zůstala určitá míra použitelnosti pro převoz nákladu, ačkoliv se úsměvný sluha ztrácí vedle klasických kurýrních křižníků. Nejen komické rozměry, ale také značka, model a původ je na evropských silnicích raritou.

Plně zařízený Hijet měří 3,4 metru na délku, 1,4 metru do šířky a pouhých 1,85 metru na výšku. Max je vyšší než střecha jejich nízkonákladového způsobu oblíbeného cestování. Spolu s partnerkou neměli peněz na rozdávání, proto koupili nehezkou ojetinu a pomocí podobně šikovných přátel vytvořili dokonalou verzi obratného obytného vozu pro neposedné studenty.

Nízký rozpočet absolutně neodpovídá výsledku, jelikož mají oba k dispozici zázračné bydlení poskytující výbavu pro všechny předpokládané situace. Interiér kompletně obsáhne nároky dvou osob, vůči páru vychází optimální velikost sezení, spaní, vaření, odpočinku i skladovacích prostor. Chybí lednice, mrazák anebo koupelna či toaleta, dle slov nadšených nájemníků nic z toho nepotřebují výměnou za nepostradatelnou desetilitrovou zásobu vody sloužící k základní hygieně a dalšímu mytí – složitější procesy probíhají u veřejně přístupných zdrojů.

Důležité bylo vměstnat obývací část. Sezení s dostatečným prostorem na nohy se na noc mění ve dvojlůžko o rozměrech 1,85 x 1 metru obehnané šuplíky a skříňkami. Některé části téměř všudypřítomných schránek jsou dostupné zvenčí, kde si dvojice veganů připravuje jídlo. Výsuvná kuchyně vyjíždí zpod postele skrývající dvouplotýnkový plynový sporák, pracovní desku a uložiště kuchyňských pomůcek jako jsou příbory, talíře, hrnce anebo pánve. 

Z moderních doplňků nechybí televize a elektrické zásuvky napájené solárními panely a bateriemi. Více konzumních vymožeností nebylo třeba, protože se oba spokojení cestovatelé snaží šetřit životní prostředí, kromě minimálních nároků na luxus si většinu potřebných výrobků obstarali z recyklovaných materiálů. Převládají dřevěné zástavby a různé tkaniny dodávající příbytku příjemnou atmosféru.

Zabydlené Daihatsu žene vstříc zážitkům 1,3litrový benzínový motor o výkonu 65 koní (48 kW). Agregát pod předními sedadly není nijak zvlášť dynamický zejména po přidání hmotnosti ve formě obytné části. Nejvyšší rychlost sotva dosahuje 130 km/h, odměnou je spolehlivost a nízká spotřeba okolo sedmi litrů. Skromný pár už takto ujel cca 10 tisíc kilometrů a často se vyplatila ovladatelnost a úzká šířka Ollie.

Mirek Mazal
Diskuze (8)

Doporučujeme

26. 6. 2022 21:55
Re: Jako, dobry.
To prave neni.
Jestli jedu dlouhodobe se stejnou nebo lehce nizsi spotrebou, tak produkuju i min smrdu.
To je funkce mnozstvi spaleneho paliva.
26. 6. 2022 21:53
Re: Jako, dobry.
Mam to na prespani.
Nespim v parkovacich domech.
;-)
Avatar - petr petrumr
26. 6. 2022 15:28
Re: nemytá Nici
Snad skočí do vody, častá hygiena tělu škodí, hlavně ty šampony a mýdla, lepší je písek z potoka.
Avatar - petr petrumr
26. 6. 2022 15:25
Re: Jako, dobry.
a může vjet do parkovacích domů, ducato 2,15m
Avatar - Barry Lyndon
26. 6. 2022 13:42
Re: Jako, dobry.
Z tý Suzuki je zase míň smradu.... ;-)