Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Concept G4 a CA-MiEV: Dva koncepty diamantů

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Mitsubishi přiveze na autosalon do Šanghaje dva koncepty menších vozů, sedan G4 se zanedlouho objeví v sériové výrobě.

Ani tři diamanty si nemohou nechat ujít čínský trh. Kromě automobilů ze současné nabídky představí na autosalonu v Šanghaji dvojici konceptů. Ten první je produkci zatím hodně vzdálen a světovou premiéru má už za sebou, viděli jsme jej dokonce v Evropě, konkrétně v březnu v Ženevě.

CA-MiEV je, jak už jeho název napovídá, elektromobilem a zároveň vizí možného nástupce současného i-MiEV. Elektromotor napájí baterie s kapacitou 28 kWh a pouhých 4050 mm dlouhé auto se dvěma páry bočních dveří je díky těmto článkům schopné na jedno nabití ujet až 300 km. Dobíjení je bezdrátové, některé funkce vozu se dají ovládat i mobilním telefonem. Siluetou trochu připomíná Toyotu Prius, jen v menším balení. Záď ve tvaru jakéhosi zobáku je každopádně hodně futuristická.

Malý sedan G4 má k sériové výrobě v tuto chvíli mnohem blíže. Jedná se vlastně o tříprostorovou variantu nového „světového“ hatchbacku Mirage alias Space Star. Pod jeho kapotou najdeme místo elektrického agregátu klasiku: zážehový tříválec MIVEC objemu 1,2 l s výkonem asi 59 kW (80 k). Je spojen s bezestupňovou převodovkou CVT, jejímž prostřednictvím jsou poháněna přední kola.

I šedostříbrnou řádně ospoilerovanou studii s modrou maskou a stejně probarvenými světly už mohli potenciální zákazníci vidět, představila se v březnu v thajském Bangkoku. Výchozí Mirage už se v mnoha státech prodává, do USA zamíří na podzim. Dočkají se jej i klienti na starém kontinentu pod zmíněným názvem Space Star. V České republice bude však k mání pouze na objednávku.

Čínský autosalon v Šanghaji se koná od 20. do 29. dubna 2013, Sedan, ať už se bude i v sériové verzi jmenovat G4, či nikoliv, se dostane na trh nejdříve příští rok. Kromě asijských zemí, kde jsou vozy s tříprostorovými karoseriemi ve všech velikostech značně oblíbené, bude v nabídce i pro Spojené státy.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - Bubáq
16. 4. 2013 18:34
Mitsu potřebuje pomoc
To, co mitsu prezentuje v posledním roce, je hotové neštěstí...