Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Fuso Canter: Nová generace pro Evropu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Po loňském uvedení na japonském trhu a jarním spuštění prodeje v Severní Americe míří nová generace Mitsubishi Fuso Canter i do Evropy.

V pořadí osmá generace nákladního vozu Mitsubishi Fuso Canter se představila v listopadu loňského roku v Tokiu. Letos na jaře byl zahájen prodej na severoamerickém trhu. Toto nové provedení nastupuje na místo sedmé generace, která je na trhu od roku 2002. Kořeny modelové řady Fuso Canter sahají až do roku 1963, kdy měla premiéru první generace.

K pohonu osmé generace Canteru slouží čtyřválcový turbodiesel o objemu 3,0 litru, splňující emisní normu Euro 5. Na evropském trhu bude tato pohonná jednotka k dispozici s výkony 96 kW (130 k), 110 kW (150 k) a 129 kW (175 k). Standardně montovaná motorová brzda přispívá k nižšímu opotřebení brzd a snížení nákladů na údržbu až o 20 %.

Novinkou pro evropský trh je použití šestistupňové dvouspojkové převodovky Duonic. Ta je alternativou k pětistupňové manuální převodovce. Pro všechny tři výkonové verze bude standardem systém start-stop. Ten má spolu s dvouspojkovou převodovkou v městském provozu přispět k snížení spotřeby paliva až o 3 %. Na dalším snížení provozních nákladů se má podílet prodloužení servisních intervalů z 30.000 km na 40.000 km.

Kromě nového motoru a převodovky má osmá generace Canteru i kompletně přepracovaný rám, nápravy a brzdy. Verze s celkovou hmotností 3,5 tuny má vpředu nezávislé zavěšení kol a pro verze s celkovou hmotností 6,0 tuny a 7,5 tuny je k dispozici ESP. Všechny tyto změny mají přispět k snížení hmotnosti vozu a zvýšení jeho bezpečnosti.

U nové Canteru byl upravena nabídka verzí a bude nabízen s celkovou hmotností 3,5 tuny, 6,0 tuny (novinka v nabídce) a 7,5 tuny. Novinkou v nabídce bude i extra-dlouhý rozvor náprav 4750 mm pro vozidla s celkovou délkou 7000 mm.

Nová je samozřejmě i kabina a její interiér, který má posádce poskytovat vyšší komfort než u předchozího provedení. V nabídce bude i airbag řidiče a spolujezdce. Design exteriéru kabiny i interiéru se pyšní oceněním Good Design Award 2010, které Mitsubishi Fuso získalo od Japan Industrial Design Promotion Organisation (JIDPO).

Sériová výroba nového Fuso Canter pro Evropu se rozběhne v září ve výrobním závodě Tramagal v Portugalsku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Avatar - WinDiesel
31. 8. 2011 20:05
Jaké je kódové označení motoru?
Dotaz pro redakci. Díky.