Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Lancer Evo X FQ-440 MR: 40 kusů s 446 koňmi

David Bureš
Diskuze (2)
Desátá generace Lanceru Evolution zatím nekončí. V Británii půjde do prodeje její nejextrémnější verze.

Mitsubishi představuje nejextrémnější verzi svého modelu Lancer Evolution X, který je na trhu už od roku 2007. Varianta FQ-440 MR má však pro českého zájemce velkou nevýhodu, je určena výhradně pro britský trh.

Pod kapotou automobilu pracuje turbodmychadlem přeplňovaný dvoulitrový čtyřválec o výkonu 328 kW (446 koní) a točivém momentu 558 N.m. Proti dřívější verzi FQ-400 se jedná o nárůst 36 koní a 34 N.m, o zlepšení parametrů se postarala například přemapovaná řídicí jednotka motoru. Agregát spolupracuje se šestistupňovou dvouspojkovou převodovkou.

Lancer Evolution X FQ-440 MR se chlubí výfukovým systémem od britské firmy Janspeed, stejná společnost dodala také potrubí k sání a mezichladiči. Novinkou jsou rovněž vstřikovače paliva s vysokým průtokem.

Schopnostem v zatáčkách pomáhá snížené odpružení, to přední o 35 milimetrů, zadní o 30 milimetrů, vinuté pružiny dodal Eibach. O zastavení se starají brzdové kotouče od Alconu.

Všechny vyrobené exempláře budou mít bílou karoserii a 18palcová kola z lehkých slitin od firmy BBS. Uvnitř se objevují kožená skořepinová sedadla Recaro.

Součástí výbavy jsou mlhovky, adaptivní bi-xenonová světla, rádio s osmi reproduktory a subwooferem, navigace ovládaná prostřednictvím sedmipalcové dotykové obrazovky, sedm airbagů nebo Bluetooth systém.

Specialitou je zapisovač dat pracující s diagnostikou auta, díky němuž může majitel vozu sledovat zaznamenané informace o jízdním stylu, výkonech nebo aktuální poloze auta. Ohlašování získaných dat servisu je nicméně povinností pro zachování záruky.

Lancer Evolution X FQ-440 MR vznikl na oslavu výročí 40 let vstupu Mitsubishi na britský trh. Na toto jubileum odkazuje také počet vyrobených aut, kterých bude jen 40. Cena automobilu je stanovena na rovných 50.000 liber, v přepočtu asi 1,65 milionu korun.

David Bureš
Diskuze (2)
29. 3. 2014 13:36
Re: MA-SA-KR
To teda! :yes:

Škoda že to vypadá že bude bez nástupce :-(
28. 3. 2014 21:03
MA-SA-KR
:yes: :yes: :yes: