Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi Outlander PHEV Concept-S: Plug-in hybrid ve sportovním

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Plug-in hybrid Outlander měl svou výstavní premiéru v Paříži přesně před dvěma roky. Nyní se na stejném místě chystá debut odvozeného Conceptu S.

Tři diamanty zatím zveřejnily jen dvě skici. Ano, jde pořád v základu o starý známý Outlander třetí generace, tedy v hybridní verzi. Ale název Concept-S naznačuje, že půjde o studii ve sportovnějším hávu. Z teaserů vyplývá, že dostane hlavně agresivnější přední a zadní nárazník. Podle automobilky samotné má jít o „speciální balíček“, který bude v dohledné době k mání také u dealerů a změní se nejen exteriér, ale i interiér auta. Concept-S je zkrátka „sportovní, propracovaný a sofistikovaný,“ jak říkají oficiální materiály Mitsubishi Motors Corporation.

Co dál? Dotknou se nějakým způsobem úpravy i techniky? To zatím nevíme, takže si shrňme alespoň základní údaje Outlanderu PHEV, jehož baterie se dají dobíjet z běžné elektrické sítě. Jeho srdcem je dvoulitrový zážehový čtyřválec s turbodmychadlem, který doplňuje dvojice elektromotorů. Celkový výkon systému je 149 kW a dokáže poskytnout i točivý moment 337 N.m. Elektrickým jednotkám dodávají „šťávu“ lithium-iontové akumulátory.

Zmíněný „hardware“ stačí k akceleraci z klidu na stovku během 11 s a po německých dálnicích s ním může majitel legálně upalovat až stosedmdesátkou. V režimu Pure, tedy čistě na elektřinu přitom japonský „ekolog na čtyřech kolech“ ujede 50 km a jinak jeho celkový akční rádius činí 800 km, pro něj musíte zvolit mód Parallel. Reálná hodnota dojezdu se však bude určitě lišit, udávaná kombinovaná spotřeba 1,6 l na 100 km vzbuzuje úsměv na tváři. Kromě zmíněných dvou režimů však umí SUV jet i v sériovém, kdy benzinový čtyřválec slouží jako generátor a dodává energii, když je baterie takřka vybitá. I Concept-S zůstane čtyřkolkou.

Outlander PHEV zaznamenal velký úspěch hlavně v Nizozemí, kde mu pochopitelně pomáhají dotace. Prodává se však i u nás. Pařížský autosalon s tradičním názvem Mondial de l'Automobile začíná novinářskými dny již za necelý měsíc, 2. října.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)