Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mitsubishi s turbodiesely od VW - potvrzeno!

Ondřej Šuch
Diskuze (19)
Jak jsme již informovali, v novém MPV Grandis a pravděpodobně i v Outlanderu se objeví motory TDI. Nyní máme podrobnosti.

Na letošním 60. Autosalónu IAA ve Frankfurtu podepsali představitelé společností Mitsubishi Motors Corp. (MMC) a Volkswagen AG dlouhodobou smlouvu, na jejímž základě bude německý koncern dodávat značce tří diamantů pohonné agregáty pro automobily určené zejména pro evropský trh.

Předmětem smlouvy je dvoulitrový vznětový motor s čtyřventilovou technologií využívající systému čerpadlo-tryska a splňující emisní limit EU-4.

Od roku 2005 bude touto vyspělou pohonnou jednotkou alternativně vybavován prakticky každý nový model Mitsubishi na evropském trhu. Prvním z nich bude velkoprostorový MPV Grandis, který byl představen veřejnosti právě na IAA. Během příštího roku se bude prodávat se zážehovým motorem 2,4 l MIVEC a od roku 2005 i s dieselovým agregátem z koncernu VW.

Smlouva je součástí širšího kontraktu mezi DaimlerChrysler AG a Volkswagen AG, na jejímž základě bude německý koncern dodávat až 120 tisíc motorů ročně pro vozidla značek Mitsubishi a Chrysler.

„Namísto nákladného vývoje vlastních dieselových agregátů jsme dali přednost nákupu osvědčených motorů, aby to bylo co možná nejvýhodnější pro naše zákazníky,“ vyjádřil se o uzavřeném kontraktu Rolf Eckrodt, předseda představenstva a generální ředitel MMC.

Nový model Mitsubishi Colt, jehož výroba bude zahájena na jaře příštího roku v nizozemském NedCaru, bude vybavován dieselovými agregáty vyráběnými v motorárně DaimlerChrysler ve Stuttgartu-Unterturkheimu.

Ondřej Šuch
Diskuze (19)