Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Modernizovaným Teslám chybí volič převodovky. Auto prý pozná, kam má jet

Ondřej Mára
Diskuze (95)

Nedávná modernizace dvou prémiových modelů automobilky Tesla přinesla řadu zajímavých inovací, největší pozornost se však stále točí kolem volantu.

Jeho podivné tvary vyvolaly řadu otázek – včetně vlivu na bezpečnost, čímž už by se měl zabývat i americký federální úřad pro bezpečnost provozu NHTSA. Bystří pozorovatelé si však mohli všimnout, že kromě horního oblouku chybí volantu ještě dvě důležité drobnosti – páčky připevněné na sloupku řízení.

Nové Tesly Model S a X tak přišly o tradiční volič převodovky, který byl ve stylu Mercedesů umístěn na pravé straně sloupku řízení, i páčku blinkrů, která je běžně umístěna po levé straně. Když na to pak prostřednictvím twitteru upozornil uživatel @WholeMarsBlog, dostalo se mu zajímavé odpovědi přímo od Elona Muska.

Volič převodovky už by jednoduše neměl být potřeba proto, že vůz umí odhadnout směr jízdy na základě překážek, které vidí svými senzory, kontextu a mapových podkladů. A pokud by s tím snad řidič nesouhlasit, může systému „domluvit“ prostřednictvím dotykové obrazovky a sám si zvolit směr.

Jak navíc Musk dodal v následujícím komentáři: „Jakmile pár dnů jezdíte bez používání voliče PRND, je velice otravné vracet se zpět a používat volič převodovky“.

Proč z interiéru zmizela i levá páčka, tedy s ovládáním blinkrů a světel, Musk nevysvětlil. Po přiblížení snímku volantu je však patrné, že se symboly šipek a dálkových světel přesunuly na levé rameno volantu. Blinkry a dálková světla se tak evidentně budou ovládat tlačítky, tedy pokud nás ještě Musk nepřekvapí informací, že si je elektromobil také nedokáže ovládat sám podle konkrétní situace.

Ondřej Mára
Diskuze (95)

Doporučujeme

3. 2. 2021 12:12
Už vidím to podélné parkování
To bude na půl dne, a všichni ve frontě za jupíkem v Tesle skončí na kardiologii nebo v kriminále, protože mu rozvinou hubu klíčem na kola.
Avatar - Hammunasakra
30. 1. 2021 15:05
Re: A za pár let to bude normou
Doporučuju Vídeň https://fdrive.cz/…ni-autobusy-2555 případně Hamburk https://www.czechsight.cz/…taze-v-hamburku/ ;-)
Avatar - Hammunasakra
30. 1. 2021 14:59
Re: Tak sem to objednal...
Ano https://elektrickevozy.cz/…ritelnou-kvalitu
Avatar - speedfred
30. 1. 2021 14:53
Re: A za pár let to bude normou
Tak potom 👍🏻. Ja radšej ten bus.
Avatar - Hammunasakra
30. 1. 2021 13:30
Re: A za pár let to bude normou
https://www.roboticjournal.cz/…uz-jezdi-v-rusku já jsem sice PRO ale tady bych se možná taky trochu trošinku BÁÁÁÁÁÁÁÁL :D