Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Monitorování dopravy z výšky: Jak vás sleduje oko nad krajinou?

Petr Barták
Diskuze (2)

Sledování motoristů bují. Nestačí kamery na křižovatkách nebo v tunelech, úseky se stacionárními či přenosnými radary, dohled vrtulníku či monitoring z neoznačených policejních autobusů. Pozvolna se připojují i drony.

Na 12,5. kilometru dálnice D11 před středočeským Obřístvím je čilý ruch. V houfu policejních vozidel zřetelně vyčnívá dodávka ukrývající v sobě velký displej, za který by se nemuselo stydět ani slušné domácí kino. Na obrazovce je vidět z výšky zabranou dálnici s auty v běžném provozu, u každého zřetelně vidíme jeho aktuální rychlost a také vzdálenost od předchozího vozidla. To vše díky datům z dronu, který visí nedaleko od dálničního tělesa ve výšce bezmála sto metrů.

V Česku čerstvé

Zatímco u nás je používání bezpilotních letadélek k monitoringu dopravy a přestupků řidičů ještě v počátcích, za hranicemi s nimi pracují roky. „Drony využívá dopravní policie nejen v západních státech, ale také třeba u našich severních sousedů a trochu překvapivě i na Balkáně,“ vypočítává Roman Budský, dopravní expert Platformy Vize nula. Slouží tam jednak k monitorování provozu – především při dopravních špičkách. A také s nimi sledují přestupky, například nedodržování minimálního odstupu mezi vozidly nebo nedovolené předjíždění.

U nás na rozdíl od mapování okolností dopravních nehod, které se používá už skoro dva roky, je dohled nad dopravou s pomocí dronů teprve v plenkách. „Letošní rok máme vyhrazený ke kalibraci zařízení a zkušební provoz,“ říká o dosavadní praxi ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Václav Kučera. Zjištěná data o přestupcích řidičů, například překročení rychlosti nebo nedodržování bezpečné vzdálenosti, tak mají zatím jen statistický charakter. „Žádné pokuty se za přestupky zjištěné drony aktuálně nedávají,“ vysvětluje Kučera. V tento okamžik pouze doplňují data z kamer měřících v tomto úseku rychlost, ovšem radary doložené překročení pokuty o pár kilometrů dále policisté vybírají.

Právě s údaji z kamer data z dronu policisté porovnávají, a jak šéf středočeských policistů říká, jsou shodná. To tedy znamená, že používání dat z bezpilotních letadélek k dokazování přestupků a následně i pokutování řidičů už stojí jen legislativa.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - xxc
21. 7. 2022 12:35
Re: za chvili bude vic buz*erantu co nekoho kontrolujou
Ten dron by mohol zobrať 4-5 áut, čiže by sa ušetrilo na policajtoch :-) len nechápem na čo, to mohli policajti rovno rozdávať krabičky s kamerou, ktorá by nahrávala vodiča a kontrolovala cez GPS rýchlosť a rovno by sa to posielalo a všetko účtovalo :-)
21. 7. 2022 08:26
za chvili bude vic buz*erantu co nekoho kontrolujou
nez lidi co neco delaj
uz ted mame 40tis policajtu, tedy jednoho cajta na 250lidi
je tady mnohem vic prepolicajtovano nez ve zbytku EU