Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Monoposty Formule 1 mohou ovládnout hackeři, tvrdí Kaspersky, tvůrce stejnojmenného antiviru

Ondřej Chamilla
Diskuze (2)
Eugene Kaspersky, který je uznávaný odborník na bezpečnost v informačních technologiích a majitel stejnojmenné firmy, jenž prodává svůj vlastní antivirový program, upozorňuje na možné ohrožení Formule 1 hackery.

Podle uznávaného ruského experta Eugena Kasperskyho jsou monoposty Formule 1 ohroženy a mohou být napadeny hackery třeba při Velké ceně. S informací přišel server isport.cz Na vině jsou prý palubní počítače, kterých je ve voze již opravdu mnoho. Ačkoliv se o tom v té době příliš nemluvilo, jeden útok hackery na F1 zde již byl, šlo však pouze o napadení webových stránek a hrozbu přerušení závodů v Bahrajnu. Sám Kaspersky je navíc dlouhodobým sponzorem Ferrari.

Elektronika v dnešních monopostech ovládá téměř vše na voze, na dálku lze údajně kontrolovat chod motoru a převodovky. Stav komponent je totiž neustále sledován specialisty po celém světě. Kaspersky údajně udělal vlastní pokus, kdy na běžném automobilu zkoušel, zda lze ovlivnit na dálku chod automobilu. Počítačoví experti pak vůz jedoucí po dálnici dokázali zastavit, seděli přitom 20 km daleko. Podobně dopadla i nedávná kauza Jeepu.

„Závody jsou zatím chráněny dobře, je těžké je napadnout. Ale zbytek formule 1 těmto problémům bude muset čelit,“ řekl ruský miliardář s tím, že v budoucnu by někdo mohl napadnout i monopost. „Dosud nemáme v rukách důkaz, že by někdo chtěl napadnout závodní vůz, ale stát se to může. Když je v boxech, napojený k dalšímu počítači, který je připojený k internetu, není to vůbec složité. Systémy kolem nás jsou bohužel zranitelné, vlastně se dá „hacknout“ cokoli,“ varoval Kaspersky.

Ondřej Chamilla
Diskuze (2)
Avatar - wakantanka
6. 8. 2015 09:18
Re: Hospodske blaboly, aneb jak si udelat levnou reklamu
Pokiaľ si dobre pamätám tak jeho reklamu vozia na svojich autách monoposty Ferarri. Ak by to čo je popísané v článku bolo také jednoduché, spravil by tým zle hlavne sebe. A pokiaľ ma pamäť neklame práve u Kasperskeho nedavno bol nejaký problém v súvislosti práve s F1 a Ferarri. Beriem toto skôr ako isté PR, nič viac.
6. 8. 2015 09:06
Hospodske blaboly, aneb jak si udelat levnou reklamu
Utok na web server a prolomeni bezdratove komunikace mezi boxem a autem jsou 2 naprosto rozdilne svety. Do webovych serveru se snazi dostat snad kazdy 2. pubertak z Ciny. Ale jak chce pan Kasparsky odchytit a prolomit komunikaci z boxu a jeste ovladat auto? Predpokladam, ze to nebude system postaveny na koleni s kodem, ktery najde Google. Tento clanek mi prijde jako velmi lacine PR na firmu, ktera nejspis PO-UT vymysli viry, ST-CT pise antiviry a v PA vydava prohlaseni, ze se objevil novy virus.
Na druhou stranu, pokud vim, tak ridici jednotky v F1 jsou od MS. A tam obava muze byt na miste :-)